nowmag.gr

Μια νέα μελέτη προστίθεται σε αυτές που έχουν αναδείξει επιβλαβείς οργανικές αλλά και συναισθηματικές ή/και ψυχικές παρενέργειες που έχει στους ανθρώπους η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικότερα των κινητών τηλεφώνων και η σύνδεση στο Διαδίκτυο. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLOS Mental Health» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο μεταβάλει την… καλωδίωση του εγκεφάλου των εφήβων με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνονται περισσότερο ευάλωτοι σε κάθε είδους εξαρτησιακές καταστάσεις.

«Ο εθισμός στο Διαδίκτυο επανασυνδέει τον εγκέφαλο των εφήβων και μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να εμπλακούν σε άλλες εθιστικές συμπεριφορές. Η επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της προσοχής και την κατανόηση των δικών μας συναισθημάτων άλλαξε σε νέους που ήταν εθισμένοι στο Διαδίκτυο» λένε οι ερευνητές.

Η ρίζα του προβλήματος

Τα ευρήματά της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο σχετίζεται με διατάραξη της επικοινωνίας στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα.

«Αυτά τα δίκτυα παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της προσοχής μας, σε συνδυασμό με τη διανοητική ικανότητα, τη μνήμη εργασίας, τον σωματικό συντονισμό και τη συναισθηματική επεξεργασία. Όλα αυτά με τη σειρά τους έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Η χρήση του Διαδικτύου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τους έφηβους να περνούν όλο και περισσότερες από τις ώρες που είναι ξύπνιοι στο Διαδίκτυο. Με αυτό ήρθε μια αύξηση στον εθισμό των εφήβων στο Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων είναι πιο ικανοί να υποστούν μεταβολές από εκείνους των ενηλίκων, η κατανόηση των επιπτώσεων του εθισμού στο Διαδίκτυο στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία ως σύνολο» λέει Μαξ Τσανγκ ερευνητής στο University College του Λονδίνου (UCL), εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 7/6/2024)

You May Like This