nowmag.gr

Οριακή υποχώρηση σημείωσε, τον Φεβρουάριο, το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγοράς Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες (από 99,8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), ελαφρά υψηλότερα, πάντως, από τον Φεβρουάριο του 2019, όταν βρισκόταν στις 96,9 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού υποχώρησε έναντι του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν αισθητά τον Φεβρουάριο και κινήθηκαν στις +6 μονάδες (από +24 μονάδες), ενώ αντίθετα το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, κερδίζοντας 6 μονάδες για να διαμορφωθεί στις +21 μονάδες.

Στις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη στις +29 μονάδες (από +24 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Αντίθετα, στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το θετικό ισοζύγιο υποχώρησε αισθητά και βρέθηκε στις +15 μονάδες (από +26 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές δείχνουν πλέον πτώση (στις -6 μονάδες από +3 μονάδες).

Τέλος, το 41% των επιχειρήσεων δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 11% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και ένα 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Ελληνική αγορά
Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο σημείωσε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς ανήλθε στις 113,2 μονάδες, έναντι 109,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 19 ετών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν έντονα στη Βιομηχανία και ηπιότερα στις Υπηρεσίες, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσίασε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2000.

Πάρα τις επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις, καταγράφηκε αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ αμβλύνθηκε σημαντικά και η απαισιοδοξία στα νοικοκυριά. Συνολικά, φαίνεται πως στις επιχειρηματικές και στους καταναλωτές – όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ – έχουν εμπεδωθεί οι ευνοϊκές συνθήκες από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες και οι θετικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί. Αυτές εκφράζονται, ανάμεσα στα άλλα, στη σταδιακή μείωση του κόστους χρηματοδότησης, φοροελαφρύνσεις, όπως και άλλες αναμενόμενες ευνοϊκές δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ε.Ε. – ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μικρή ενίσχυση καταγράφηκε τον εξεταζόμενο μήνα στον δείκτη οικονομικού κλίματος σε αμφότερες τις περιφέρειες Ε.Ε. και Ευρωζώνης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε ήπια τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε κατά 0,9 μονάδες, στις 103,5 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν λίγο μικρότερη, κατά 0,5 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 103,0 μονάδες. Η ενίσχυση του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται, κυρίως, στην βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+1,5) και σε μικρότερο βαθμό στη βελτίωση των προσδοκιών στην Βιομηχανία (+0,9), ενώ στις Υπηρεσίες (+0,2) και στο Λιανικό εμπόριο (-0,1) οι προσδοκίες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες και στις Κατασκευές (-0,5) παρατηρήθηκε μικρή εξασθένιση.

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε περισσότερο στην Ολλανδία (+2,0) και στη Γαλλία (+1,9) και λιγότερο στην Ισπανία (+1,2). Αντίθετα, μεταβλήθηκε ήπια στη Γερμανία (+0,6) και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,0).

Στην Ε.Ε. οι προσδοκίες ενισχύονται, λόγω κυρίως της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+4,8), όπου η έξοδος από την Ε.Ε. φαίνεται να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This