nowmag.gr

Η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. απέρριψε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία σχετικά με τις Digital Services Act (DSA) και Digital Markets Act (DMA), που ίσως να εξυπηρετούσαν τη γαλλική κυβέρνηση εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ενώ η ενεργειακή κρίση πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, οι ψηφιακές πολιτικές παραμένουν επίσης στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών.

Ένα αρχικό draft των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες, αναφέρεται στη δέσμευση για συμφωνία μέχρι την άνοιξη του 2022.

Το Παρίσι αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. μέσα στο επόμενο έτος, μια θέση – κλειδί για τη διαμόρφωση της νομοθετικής ατζέντας της Ε.Ε. Η αφήγηση για ηγετική θέση στον χώρο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών είναι μάλλον δημοφιλής για τη Γαλλία, επομένως η συμφωνία για τα δύο νομοθετήματα θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την προεδρική εκστρατεία.

Καθώς η προσπάθεια για μια νίκη στις Βρυξέλλες για να την «πουλήσει» στο εκλογικό του σώμα δεν είναι κάτι καινούργιο, θα εξυπηρετούσε η προθεσμία σχετικά με τις DSA και DMA. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρατών μελών αντέδρασε καθώς το χρονοδιάγραμμα θεωρήθηκε πολύ αυστηρό και όχι ρεαλιστικό – όπως δήλωσε διπλωματική πηγή της Ε.Ε. στο EURACTIV.

Η Γαλλία έχει την υποστήριξη της τρέχουσας Σλοβενικής προεδρίας της Ε.Ε., της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σε τελευταία έκδοση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (12 Οκτωβρίου), όπως διαπιστώθηκε από το EURACTIV, ο ακριβής χρόνος αντικαταστάθηκε με «το συντομότερο δυνατό», ενώ η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «φιλόδοξη».

Οι δύο εκδόσεις έχουν υποστεί αλλαγές, έπειτα από σχόλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Προστέθηκε, μεταξύ άλλων, μια αναφορά σχετικά με τον Κανονισμό Περιαγωγής, καθώς το Συμβούλιο καλεί σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Το ισχύον νομικό πλαίσιο για την περιαγωγή λήγει τον Ιούνιο του 2022.

Το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο μετά από πίεση της Ολλανδίας που υποστηρίζει συγκεκριμένες διατάξεις για την ανταλλαγή δεδομένων στο Data Act, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο από την Επιτροπή.

Καμία αλλαγή δεν φαίνεται να έχει γίνει ως προς τη «θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να υιοθετηθεί τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τον πλήρη σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», ούτε και σχετικά με το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας.

Έμφαση σε μικροτσίπ, κυβερνοασφάλεια και συνδεσιμότητα

Αντίθετα, στην τελευταία έκδοση δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα μικροτσίπ. Ειδικότερα, το νέο κείμενο υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ανθεκτικότητας για την αποφυγή ελλείψεων, εξασφαλίζοντας την προμήθεια πρώτων υλών. Επιπλέον, προστέθηκε ότι το Συμβούλιο προσβλέπει στην έκδοση μιας ευρωπαϊκής πράξης για τα τσιπ.

Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο δεύτερο draft προστίθεται μια αναφορά σχετικά με τη «σημαντική αύξηση των κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων που υπονομεύουν τις δημοκρατικές μας αξίες και την ασφάλεια των βασικών λειτουργιών των κοινωνιών μας».

Για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στον κυβερνοχώρο, οι χώρες της Ε.Ε. ζητούν να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με την αναθεωρημένη οδηγία για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS2), την οδηγία για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων και την εργαλειοθήκη για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο.

Ένα ακόμη σημείο που προστέθηκε στην νέα έκδοση, τονίζει «τη σημασία της ψηφιακής συνδεσιμότητας και των παγκόσμιων συνεργασιών ως εργαλείων για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών μας, σε διεθνές επίπεδο».

Οι χώρες της Ε.Ε. υποστηρίζουν ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η αξιόπιστη συνδεσιμότητα είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να παρουσιάσει μια στρατηγική παγκόσμιας συνδεσιμότητας.

 

Πηγή: euractiv.gr

You May Like This