nowmag.gr

Καλά τα νέα στο τεχνολογικό ορίζοντα

Μέσα στην πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το Μάρτιο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, έχει γίνει σαφές σε όλους ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη για σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, από την υγεία και τη μάθηση έως την εργασία και την ψυχαγωγία. Από την άλλη μεριά, ενώ η τεχνολογία υπήρξε μια σανίδα σωτηρίας δίνοντας λύσεις σε πολλαπλούς τομείς, θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες πλέον ανάγκες ανθρώπων και οργανισμών. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν από το τρέχον 2021 και πέρα, τις οποίες θα αναλύσουμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

Το 2020, το μέλλον της τεχνολογίας έφτασε γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσε κανείς να προβλέψει. Η δικτύωση, το cloud, η ασφάλεια, η τηλεργασία και άλλες ακόμα ψηφιακές τεχνολογίες, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση του κόσμου σε λειτουργία. Αμέτρητες τεχνολογικές καινοτομίες υπόσχονται μεγάλες αλλαγές στο άμεσο μέλλον, καθώς όπως αποδείχτηκε από τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, η προετοιμασία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση του απροσδόκητου. Προϋπόθεση για αυτό είναι η δημιουργία μιας εξαιρετικά ανθεκτικής, παγκόσμιας επεκτάσιμης υποδομής, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευελιξία που θα επιτρέπουν στους οργανισμούς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε πρόκληση ή ευκαιρία.

 

Τεχνητή νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι γνωστή διεθνώς ως AI (Artificial Intelligence), έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής την τελευταία δεκαετία, συνεχίζει όμως να θεωρείται μία νέα τεχνολογική τάση λόγω των αξιοσημείωτων επιπτώσεών της στο πώς ζούμε και εργαζόμαστε. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη γνωστή για την υπεροχή της στην αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, στις εφαρμογές πλοήγησης, στους προσωπικούς βοηθούς smartphone, στις εφαρμογές κοινής χρήσης και σε άλλα ακόμα πεδία. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για την ανάλυση αλληλεπιδράσεων, για τον προσδιορισμό των υποκείμενων συνδέσεων και πληροφοριών, καθώς και για τη βοήθεια στην πρόβλεψη της ζήτησης σε υπηρεσίες. Έτσι, με τη χρήση της, οι αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση πόρων και να ανιχνεύουν τα μεταβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς των πελατών, αναλύοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα εξελιχθεί σε βιομηχανία των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, με τις παγκόσμιες δαπάνες για γνωστικά συστήματα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να φτάνουν πάνω από τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Με την τεχνητή νοημοσύνη να επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, θα δημιουργηθούν επίσης νέες θέσεις εργασίας στην ανάπτυξη, τον προγραμματισμό, τη δοκιμή, την υποστήριξη και τη συντήρηση, ενώ από την άλλη πλευρά θα παρουσιαστούν ευκαιρίες για πολύ υψηλότερους μισθούς σε εργαζόμενους.

 

5G και Wi-Fi 6: Μια γέφυρα για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα

Η πανδημία του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο τις μεγαλύτερες ανισότητες στην κοινωνία μας και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η έλλειψη συνδεσιμότητας χωρίζει το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού από τις ευκαιρίες μάθησης, επιχειρηματικότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 35% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 80% στις πιο προηγμένες οικονομικά, ενώ σχεδόν σε κάθε χώρα το ψηφιακό χάσμα επηρεάζει δυσανάλογα τις αγροτικές κοινότητες και τους φτωχούς. Σήμερα, η συνδεσιμότητα παρέχει την απαραίτητη βάση για μια κοινωνία και οικονομία στην οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν, να μαθαίνουν και να ευδοκιμούν. Η επόμενη γενιά ασύρματων τεχνολογιών, όπως του 5G και του Wi-Fi 6, μπορεί να συντελέσει αποτελεσματικά στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος. Οι τεχνολογίες αυτές θα αυξήσουν το φάσμα του εύρους ζώνης, της ταχύτητας και του λανθάνοντος χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα φτάσουν σε περιοχές του πλανήτη όπου οι οπτικές ίνες είναι απαγορευτικά ακριβές. Οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, η τηλεϊατρική, η παραγωγή και η εκπαίδευση, αποτελούν τομείς που θα επωφεληθούν από το ασύρματο πρότυπο επόμενης γενιάς. Η διεισδυτική ασύρματη συνδεσιμότητα φαντάζει ως το απόλυτο επίπεδο του ψηφιακού χάσματος, καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες ενισχύουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευκαιρία για εκατομμύρια ανθρώπους, που δυστυχώς για αυτούς βρίσκονται επί του παρόντος στη λάθος πλευρά.

 

Ταχεία άνοδος των αισθητήρων

Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος όλο και πιο συχνά για όσα υπόσχεται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT: Internet of Things). Αυτό όμως είναι κάτι που αποτελεί πλέον πραγματικότητα χάρη στη συμβολή διάφορων καινοτομιών, όπως είναι οι προηγμένες τεχνολογίες δικτύου, τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς και η τεχνητή νοημοσύνη. Προσθέτοντας σε όλα αυτά τους φθηνούς, έξυπνους και ταχύτατα διαδεδομένους αισθητήρες, οι άνθρωποι θα αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο τους, τα μηχανήματά τους και ο ένας τον άλλο με νέους συναρπαστικούς τρόπους. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί ο χώρος εργασίας. Οι πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα που παρέχονται από αισθητήρες θα βοηθήσουν στην παροχή ενός ασφαλέστερου, πιο υγειούς και πιο παραγωγικού περιβάλλοντος. Σε συνδυασμό με το Wi-Fi, τεχνολογίες τοποθεσίας και πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης θα εντοπίζουν ανεκμετάλλευτους ή υπερβολικά πυκνοκατοικημένους χώρους, παρακολουθώντας ταυτόχρονα συνθήκες όπως τη θερμοκρασία δωματίου, την υγρασία, την ποιότητα του αέρα και το φως. Όμως το πεδίο δυνατοτήτων των αισθητήρων είναι ακόμη μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, οι αθλητικοί αισθητήρες θα τίθενται σε λειτουργία για καταγραφές δόνησης και οι αισθητήρες κόπωσης θα παρακολουθούν την εγρήγορση σε ενδεχομένως επικίνδυνα περιβάλλοντα. Όλα αυτά τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα μετατρέπονται σε πραγματικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ενημέρωση για καλύτερες αποφάσεις.

 

Ασφάλεια απλή, σταθερή και χωρίς κωδικό πρόσβασης

Το cloud και η κινητικότητα αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες για την ευελιξία που κράτησε τον κόσμο σε λειτουργία κατά τους προηγούμενες μήνες. Αλλά με τόσους πολλούς απομακρυσμένους εργαζόμενους και συσκευές που απλώνονται σε πολλαπλά cloud, η ίδια η έννοια της περιμέτρου ασφαλείας έχει γίνει θολή. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι γρήγορες αντιδράσεις στις απειλές της ασφάλειας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Όλα αυτά απαιτούν ασφάλεια που να είναι ενσωματωμένη, αυτοματοποιημένη και απλή στη χρήση και την παρακολούθηση, καθώς έτσι θα αποτελεί έναν κορυφαίο μοχλό επιτυχίας. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ασφάλεια είναι η δυνατότητα ανίχνευσης των δεδομένων που είναι πραγματικά και αυτών που αποτελούν απειλές σε πολύπλοκα περιβάλλοντα. Έτσι, κάθε προϊόν προστασίας πρέπει να αναπτύσσεται με τρόπο που να διασφαλίζει ότι τίποτα και κανένας δεν θα περνάει χωρίς επαλήθευση. Να αντιδρά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, διασφαλίζοντας έτσι ότι μόνο οι σωστοί χρήστες ή συσκευές θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Οι πλατφόρμες, οι βιομηχανικοί όμιλοι και οι πάροχοι ασφάλειας εργάζονται για ένα μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης, καθώς νέες τεχνολογίες (όπως π.χ. η βιομετρική) θα είναι σύντομα πανταχού παρούσες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι οργανισμοί θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτήν την αναπόφευκτη αλλαγή, όπου οι χρήστες δεν θα βασίζονται πλέον σε έναν παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης ως την κύρια μέθοδο απόδειξης της ταυτότητάς τους.

 

Προϊόντα “πλήρωσε για όσα καταναλώνεις” (pay-as-you-consume)

Για πολλά χρόνια οι οργανισμοί έκαναν επενδύσεις σε τεχνολογικές λύσεις ενός μεγέθους. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι πλήρωναν για δυνατότητες που οι χρήστες δεν θα μπορούσαν ποτέ πραγματικά να χρειαστούν. Σήμερα, το λογισμικό ως υπηρεσία (Software As A Service) επιτρέπει στους οργανισμούς να πληρώνουν για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή, με την επιλογή κλιμάκωσης άλλων υπηρεσιών με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία, όταν και εφόσον απαιτείται. Τα καταναλωτικά μοντέλα θα συνεχίσουν να αλλάζουν, ειδικά από τη στιγμή που όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες μέσω λογισμικού, είτε στον ιστότοπο, είτε στο cloud. Για παράδειγμα, η ευελιξία και η εξοικονόμηση κόστους που παρέχουν τα μοντέλα “πλήρωσε για όσα καταναλώνεις” (pay-as-you-consume) αποτελούν μια βέλτιστη λύση. Η μεταστροφή αυτή σε προϊόντα “pay-as-you-consume” δίνει στους οργανισμούς περισσότερη ευελιξία και προβλεψιμότητα κόστους για τη διαχείριση των δαπανών πληροφορικής, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους.

 

Κλειδί για το μέλλον η δυνατότητα app για ευελιξία και ανθεκτικότητα

Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι οργανισμοί έπρεπε να προσαρμοστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά απρόβλεπτες αλλαγές. Και το cloud ήταν ο κρίσιμος παράγοντας για να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα. Για πολλούς οργανισμούς μάλιστα, ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τις δυνατότητες που θα τους επέτρεπαν να ανταποκριθούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών και των υπαλλήλων τους, ανεξάρτητα από το κόστος. Έχοντας πλέον περάσει αρκετοί μήνες από τότε, η διανομή των applications που βρίσκονται στην καρδιά των οργανισμών έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό μετακινείται περισσότερο από ποτέ και οι απαιτήσεις στα εταιρικά συστήματα είναι πλέον πρωτοφανείς. Κοιτώντας μπροστά, οι ομάδες πληροφορικής θα χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Χρησιμοποιώντας λύσεις παρατηρητικότητας, οι ομάδες αυτές μπορούν να στραφούν από την παρακολούθηση όλων σε παρακολούθηση των δεδομένων και των πληροφοριών που έχουν σημασία. Και όσο θα συνεχίζουν να εξελίσσονται, τόσο οι γνώσεις, όσο και ο αυτοματισμός θα είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους.

 

Από την εξυπηρέτηση πελατών στην ικανοποίησή τους

Η εκρηκτική ανάπτυξη των κινητών και έξυπνων συσκευών έχει μεταμορφώσει τον ίδιο τον τρόπο της ζωής μας. Σήμερα, οι εφαρμογές για κινητά προσφέρουν δυνατότητες για τα πάντα, από ψώνια και τραπεζικές εργασίες έως μάθηση και ευεξία. Πρόσφατα μάλιστα, έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία για την παρακολούθηση επαφών κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19. Οι εφαρμογές για κινητά δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συνδέονται με τους χρήστες με τρόπους που ήταν αδιανόητοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Και όπως έχουμε διαπιστώσει, οι περισσότερες επιχειρηματικές διαδικασίες εκτελούνται επίσης μέσω εφαρμογών. Οι πιο προηγμένες εφαρμογές επιτρέπουν ακόμη περισσότερες προσωπικές σχέσεις, μαζί με στιγμιαίες απαντήσεις. Αυτό προϋποθέτει τη δυνατότητα μετατροπής σε πραγματικό χρόνο μάζας πληροφοριών από το δίκτυο σε ενεργές πληροφορίες. Οπλισμένες με τέτοιες δυνατότητες, οι εταιρείες μπορούν να ανταποκρίνονται σε έναν πελάτη ακόμη και πριν αυτός αναφέρει ένα ζήτημα. Αυτός ο συνδυασμός συναρπαστικής εξατομίκευσης και εμπειρίας που βασίζεται στη νοημοσύνη, θα μετατρέψει την ικανοποίηση των πελατών βάσης σε ισχυρή δέσμευση, ενθουσιασμό και αφοσίωση πελατών.

You May Like This