nowmag.gr

Η Nvidia προετοιμάζει τους συνεργάτες της στην Ταϊβάν για το μεγάλο λανσάρισμα της νέας σειράς GPUs της εταιρείας GeForce RTX 40-series με την κωδική ονομασία «Ada Lovelace» που θα κατασκευάζεται με μέθοδο 5nm στα εργοστάσια της TSMC.

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Digitimes, «οι gaming GPUs της Nvidia πρόκειται να ανανεωθούν πλήρως του χρόνου» και «όλα τα εργοστάσια στην Ταϊβάν που συνεργάζονται με την Nvidia δηλώνουν πανέτοιμα να υποστηρίξουν την 5nm γενιά RTX 40-series. Οι ανανεωμένες GPUs της Nvidia έρχονται με σύνθημα τα επόμενης γενιάς παιχνίδια και το metaverse. Εκτός από την RTX 40-series, η Nvidia θα ανακοινώσει και τη σειρά H100 που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Hopper και θα κατασκευάζεται με μέθοδο 5nm + CoWoS από την TSMC για την αγορά των κέντρων δεδομένων/ νευρωνικών δικτύων (AI).

Οι νέες «Ada Lovelace» GPUs της Nvidia πρόκειται να προσφέρουν πολύ μεγάλη αύξηση στις επιδόσεις σε σχέση με την τωρινή γενιά καρτών γραφικών αλλά και να σηματοδοτήσουν την αποχώρηση τους από τα εργοστάσια της Samsung και την κατασκευαστική μέθοδο 8nm και την υϊοθέτηση της κατασκευαστικής μεθόδου 5nm της TSMC. Οι κάρτες επίσης που βασίζονται στην H100 GPU που είναι σχεδιασμένη για κέντρα δεδομένων/ εφαρμογές AI και θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Hopper θα κατασκευάζονται επίσης στα εργοστάσια της TSMC και θα διατεθούν μέσα στο 2ο μισό της νέας χρονιάς.

Η ναυαρχίδα της Nvidia στην αγορά των gaming GPUs «Ada Lovelace» έχει την ονομασία AD102 και αναμένεται να ενσωματώνει σχεδόν διπλάσιους πυρήνες CUDA από την κορυφαία GPU αρχιτεκτονικής Ampere της Nvidia. Μιλάμε για 18.432 πυρήνες CUDA. Περιμένουμε επομένως απόδοση έως και 92 TFLOPs σε σύγκριση με τα σημερινά 36 TFLOPs της GeForce RTX 3090. Περιμένουμε επίσης από την Nvidia να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μνήμη GDDR6X στις νέες κάρτες γραφικών της καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με την Micron. Σύμφωνα με την τελευταία φημολογία μάλιστα, η επερχόμενη GeForce RTX 3090 Ti αναμένεται να διαθέτει 24GB μνήμης GDDR6X ταχύτητας 21Gbps.

Η Nvidia σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια ποσότητα και τύπο μνήμης και στην AD102-based GeForce RTX 4090, η οποία πιθανότητα θα χρησιμοποιεί και τον ίδιο δίαυλο μνήμης (384-bit). Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ενδέχεται να κάνει την έκπληξη και με τη νέα γενιά RTX 40-series να παρουσιάσει τον νέο τύπο μνήμης GDDR7 που υπόσχεται ταχύτητες 32Gbps.

 

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/12/2021)

You May Like This