nowmag.gr

Τον τελευταίο μήνα οι κινέζικες εταιρίες τεχνολογίας έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Trump στην Κίνα. Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση της Huawei σε “Entity List” του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το “πάγωμα” της παρουσίας της εταιρίας στην αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών. Αυτό συνέβη, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός της αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, πεποίθηση που έχει εξαπλωθεί και στο χώρο των καταναλωτών της Huawei. Με την τοποθέτηση της Huawei σε μαύρη λίστα, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με την Huawei, μια κίνηση που σημαίνει ότι τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Android από την Google, ούτε την πρόσβαση στις δημοφιλείς εφαρμογές της. Επιπλέον, απαγορεύεται στη Huawei να προμηθεύεται εξαρτήματα από εταιρίες όπως οι Intel και Qualcomm. Εκτός των περιορισμών που τέθηκαν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τη χρήση των προϊόντων της Huawei, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και στους συμμάχους της να αποφύγουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία. Έτσι, για αρχή διεθνείς εταιρίες διέκοψαν προσωρινά τις ενεργές συμβάσεις τους με την Huawei. Στις εταιρίες αυτές ανήκει και η ARM του Ηνωμένου Βασιλείου που κατασκευάζει chipsets, με τη σειρά silicon να αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα μοντέλα smartphones της εταιρίας. Από την άλλη πλευρά, η Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ανεξάρτητη από την κινεζική κυβέρνηση. Επιπλέον, δηλώνει ότι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να προσκομίσει αποδείξεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, κάτι που είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Μετά τη Huawei όμως, ήρθε η σειρά και άλλων κινέζικων τεχνολογικών εταιριών να μπουν στο στόχαστρο της αμερικάνικης κυβέρνησης. Με βασικό πρόσχημα ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχικό μέλημά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας σε κάμερες επιτήρησης που παράγονται από πέντε κινέζικες εταιρείες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. και Zhejiang Dahua Technology Co. Οι κάμερες της Hikvision χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, κάτι που σύμφωνα με τις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ανησυχίες αυτές βασίζονται σε στοιχεία για συμμετοχή της Hikvision σε εγκαταστάσεις επιτήρησης 1,2 εκατομμυρίων μουσουλμάνων που κρατούνται σε στρατόπεδα της Xinjiang, με την κινέζικη εταιρεία να απαντάει ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας προμηθευτής προϊόντων.

Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης από το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τα κινέζικης κατασκευής drones, με τη δικαιολογία ότι έχουν κατασκευαστεί με υλικά που θα μπορούσαν να διαβιβάζουν δεδομένα πτήσεων στους κατασκευαστές, καθιστώντας τα έτσι προσβάσιμα στην κινεζική κυβέρνηση. Το ζήτημα αυτό δεν είναι βέβαια καινούργιο και απασχολεί τις ΗΠΑ από το 2017, όταν και ο αμερικανικός στρατός απαγόρευσε τη χρήση των drones της εταιρίας DJI. Η κινέζικη εταιρία από την πλευρά της αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η ασφάλεια της τεχνολογίας της έχει επαληθευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται στην προειδοποίηση του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αντιδρώντας σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τη δημιουργία δικής της μαύρης λίστας ανεπιθύμητων εταιριών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι αμερικάνικοι γίγαντες Alphabet Inc. (μητρική της Google), Qualcomm Inc. και Intel Corp., καθώς και μη αμερικάνικες εταιρίες που έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Κίνας, όπως την ιαπωνική Toshiba και τη βρετανική Arm.

Κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για το αν και πώς θα απορροφήσουν οι εταιρίες τεχνολογίας τους κραδασμούς από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ εφόσον αυτός συνεχιστεί επί μακρόν αναμένονται με ενδιαφέρον οι επιδράσεις του στους τελικούς χρήστες.

Χάρης Ματθαίου

You May Like This