nowmag.gr

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου μήνα του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πάρει την τελική του απόφαση σχετικά με το γνωστό ζήτημα που αφορά τη Huawei. Εντείνοντας τις συνεχόμενες πιέσεις που ασκούν, οι ΗΠΑ έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει οριστικά στο περιθώριο τον κινέζικο γίγαντα της τεχνολογίας, καθώς πρόσφατα εισαχθείσα νομοθεσία θέτει νέους κανόνες στη συνεργασία της αμερικάνικης κυβέρνησης με τους συμμάχους της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo αναμενόταν στα μέσα του μήνα να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Βρεττανό ομόλογό του Dominic Raab, με σκοπό να τον πιέσει σχετικά με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στα δίκτυα 5G. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη νέα κυβέρνηση του Boris Johnson προς το τέλος του μήνα, όμως σύμφωνα με διαρροές που βγήκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον εξοπλισμό της Huawei σε “εκτός πυρήνα” τμήματα των δικτύων του. Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση Trump, η οποία προσπαθεί να πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην εταιρεία που εδρεύει στο Shenzhen, καθώς ισχυρίζεται ότι αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, λόγω των δεσμών της με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι “η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψίστης σημασίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει τη θέση της σχετικά με τους προμηθευτές υψηλού κινδύνου και η απόφαση θα ληφθεί την κατάλληλη στιγμή”. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tom Cotton παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στην Ουάσιγκτον να μοιράζεται πληροφορίες με όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εντός των συνόρων τους την τεχνολογία της Huawei για τα δίκτυα 5G. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρείται ως μια προσπάθεια να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών “Five Eyes”, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Donald Trump κήρυξε πέρυσι τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει “ξένες εταιρίες-αντιπάλους” να παρέχουν εξοπλισμό για την κρίσιμη υποδομή του 5G δικτύου της. Η Huawei τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών που εμποδίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να πουλούν βασικά εξαρτήματα σε αυτήν και πολλές ακόμα άλλες κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο να πράξουν το ίδιο αντιμετωπίστηκαν με μικτά αποτελέσματα, κυρίως διότι θεωρείται πως η τοποθέτηση της Huawei σε μαύρη λίστα θα κρατούσε πίσω την ανάπτυξη του 5G, ενώ και η ρητορική του Trump “πρώτα η Αμερική” ​​κάνει τις ΗΠΑ έναν λιγότερο πειστικό σύμμαχο.

Χάρης Ματθαίου

You May Like This