Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να βρεθούν ξανά στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τους υπερυπολογιστές, αφού σύμφωνα με την κατάταξη του TOP500 έχουν πλέον το ισχυρότερο σύστημα στον κόσμο.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο υπερυπολογιστής Frontier του Εθνικού Εργαστηριού του Oak Ridge είναι αυτός κατάφερε να ξεπεράσει τον Fugaku της Ιαπωνίας, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή από τον Ιούνιο του 2020. Σε αντίθεση με το σύστημα των Ιαπώνων που ήταν ARM A64X αρχιτεκτονικής, ο νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί τους EPYC επεξεργαστές της AMD.
Αναλυτικότερα, αξιοποιεί την πλατφόρμα Cray EX της Hewlett Packard Enterprise (HPE) και είναι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το πρώτο αληθινό exascale σύστημα, αφού η απόδοσή του αγγίζει τα 1.1 exaflops στο Linmark benchmark. Συγκριτικά, ο Fugaku της Ιαπωνίας έχει λιγότερη από μισή απόδοση στη συγκεκριμένη διεργασία, με 442 petaflops. Μάλιστα, ο Frontier είναι και ο πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στον κόσμο, με 52.23 gigaflops ανά watt.
https://www.youtube.com/watch?v=PnXD9un3YHo
Συνοπτικά, μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Frontier «τεχνολογικό φαινόμενο»:
- Απαρτίζεται από 74 HPE Cray EX καμπίνες, με την κάθε μια να ζυγίζει περισσότερο από 3.6 τόνους. Κάθε μονάδα περιλαμβάνει optimized 3ης γενιάς AMD EPYC επεξεργαστές και τέσσερα AMD Instinct MI250x accelerators, έχοντας συνολικά 9,408 CPUs και 37,632 GPUs σε ολόκληρο το σύστημα.
- Χρησιμοποιεί 144 χιλιόμετρα HPE Slingshot καλώδια δικτύωσης, τα οποία παρέχουν το μοναδικό Ethernet υψηλής απόδοσης στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για λύσεις HPC και AI επόμενης γενιάς.
- Διαθέτει το Cray Clusterstor E1000 σύστημα αποθήκευσης με 700 petabytes χώρου, μέγιστη ταχύτητα εγγραφής που ξεπερνά τα 35 terabytes ανά δευτερόλεπτο και ικανότητα να ανταπεξέλθει σε πάνω 15 δισεκατομμύρια τυχαίες input/output διεργασίες ανάγνωσης ανά δευτερόλεπτο.
- Έχει προηγμένες δυνατότητες υδρόψυξης που δημιουργούν έτσι ένα πιο αθόρυβο data center, σε σύγκριση με κάποιο θορυβώδες, αερόψυκτο σύστημα, βοηθώντας στην αποτελεσματική αφαίρεση της θερμότητας από συσκευές υψηλής ισχύος, όπως επεξεργαστές, GPUs και Switches, μέσω μιας βοηθητικής μονάδας διανομής ψύξης (CDU).
Για την ώρα ο Frontier βρίσκεται ακόμη στη φάση ενσωμάτωσης και δοκιμών, αλλά σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 31/5/2022)
Join the Conversation →