nowmag.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση του ψηφιακού εγκλήματος, με τις επιθέσεις DDoS, για παράδειγμα, σχεδόν να διπλασιάζονται το 4ο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σχετική ανάλυση δείχνει πως ο αριθμός των συγκεκριμένων επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2018 ανήλθε μόλις στο 56% των επιθέσεων, που εντοπίστηκαν το 4ο τρίμηνο του 2019. Στο μεταξύ, το ψηφιακό έγκλημα αποδεικνύεται ότι εργάζεται άοκνα όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Η έρευνα σε botnet δραστηριότητες φανερώνει πως περίπου το 28% των επιθέσεων πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, με το μερίδιο των επιθέσεων που αναλογεί στις Κυριακές να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες, φτάνοντας το 13%. Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από την έρευνα της Kaspersky για τις DDoS επιθέσεις το 4ο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το εξεταζόμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές DDoS επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, στις οποίες περιλαμβάνεται μία εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων της Νότιας Αφρικής, της Σιγκαπούρης και Σκανδιναβικών χωρών. Αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επίσης ως στόχο το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μία προσπάθεια να διαταράξουν τα ψηφιακά του συστήματα, όπως επίσης και τους Minecraft servers στο Βατικανό. Αυτό μαρτυρά πως η DDoS παραμένει μία συνήθης τακτική επίθεσης ανάμεσα στους κυβερνοεγκληματίες, που επιδιώκουν το οικονομικό όφελος ή κινούνται από ιδεολογικά κίνητρα, οπότε οι οργανισμοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες επιθέσεις και να αντιλαμβάνονται πως αυτές εξελίσσονται.

Ημέρες με κίνηση
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η κυρίαρχη τάση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019, ήταν η αυξημένη δραστηριότητα των botnet τις Κυριακές. Ενώ η αύξηση μπορεί να μοιάζει σχετικά μικρή (2,5 μονάδες), το ποσοστό DDoS επιθέσεων τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας ήταν κατά τ’ άλλα σταθερά το χαμηλότερο μέσα στο υπόλοιπο έτος (περίπου το 11% των επιθέσεων στο 1ο και 3ο τρίμηνο, 10% στο 2ο). Στο 4ο τρίμηνο, η Πέμπτη αποδείχθηκε η μέρα με τη μικρότερη DDoS δραστηριότητα. Γενικά, η κατανομή των επιθέσεων μέσα στην εβδομάδα είναι πλέον πιο ισορροπημένη.

Προστασία
Για να βοηθήσει τους οργανισμούς να προστατευτούν από τις DDoS επιθέσεις τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια δημοφιλών περιόδων της χρονιάς, η Kaspersky συνιστά τα παρακάτω βήματα:

“Διεξάγετε τεστ αντοχής και ελέγχους διαδικτυακών εφαρμογών με εργαζόμενους από το εσωτερικό της εταιρείας ή με τη βοήθεια εξωτερικών ειδικών, ώστε να εντοπίσετε τα πιο αδύναμα σημεία στην υποδομή.

Αναθέστε σε ειδικούς, υπεύθυνους για τη διατήρηση των λειτουργιών διαδικτυακών πόρων. Διασφαλίστε ότι ξέρουν πως να αντιδράσουν στην περίπτωση DDoS επιθέσεων και πως είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτές εκτός των προγραμματισμένων ωρών εργασίας τους.

Εξακριβώστε τις συμφωνίες με τρίτα μέρη και πληροφορίες επαφών. Αυτές συμπεριλαμβάνουν συμφωνίες με έναν πάροχο internet, έτσι ώστε να μπορείτε άμεσα να έρθετε σε επαφή μαζί του σε περίπτωση επίθεσης.

Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού από επιθέσεις”.

 

Πηγή: sepe.gr

You May Like This