Ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής (ΙΤ) τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και το 2021. Το 2020 οι δαπάνες για την Πληροφορική θα κινηθούν στα επίπεδα των $3,9 τρισ., αυξημένες κατά 3,4% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Gartner Inc., οι συνολικές δαπάνες για την Πληροφορική θα αυξηθούν εκ νέου το 2021 και θα φτάσουν σε περίπου $4 τρισ.
Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες ώθησαν την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά στην ύφεση, αυτό δεν συνέβη το 2019, ούτε αναμένεται να συμβεί το 2020 και το 2021. Με την υποχώρηση της παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στον τομέα της Πληροφορικής, καθώς προβλέπουν αύξηση των εσόδων, αν και τα πρότυπα των δαπανών τους συνεχώς μεταβάλλονται”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το Λογισμικό θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του κλάδου για το 2020, αλλά και για το 2021 με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται σε 10,5% και για τις δύο χρονιές. Σε απόλυτα μεγέθη, ο πήχης για την αγορά Λογισμικού τοποθετείται στα $503 δισ. για το τρέχον έτος και στα $556 δισ. για το 2021. “Η ανάπτυξη σε σχεδόν σε όλους τους τομείς της αγοράς του επιχειρηματικού λογισμικού θα οδηγηθεί από την υιοθέτηση του software as a service (SaaS)”, σημειώνει σε σχετική ανάλυσή της η Gartner.
Υπηρεσίες ΙΤ
Θετικοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και στον τομέα των Υπηρεσιών Πληροφορικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η αξία της αγοράς των Υπηρεσιών ΙΤ θα ενισχυθεί κατά 5% το 2020 και κατά 5,5% το επόμενο έτος, με τις συνολικές δαπάνες να διαμορφώνονται σε $1,081 τρισ. φέτος, για να ανέλθουν σε $1,140 τρισ. το 2021.
Στην αγορά των Συσκευών, η εικόνα θα είναι πιο υποτονική κατά τη διετία 2020-2021. Μετά από μία πτώση της τάξης του 4,3% που σημειώθηκε το 2019, οι δαπάνες για την αγορά συσκευών υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οριακά κατά 0,8% το τρέχον έτος, για να φτάσουν στα επίπεδα των $688 δισ., ενώ για το 2021 θα υποχωρήσουν – επίσης οριακά – κατά 0,3% στα $685 δισ. Σημαντικό ρόλο στην εικόνα της αγοράς, όπως εξηγούν οι αναλυτές, θα παίξει το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, καθώς ο παράγοντας αυτός έχει καταστεί αποτρεπτικός για τις δαπάνες στον τομέα των Συσκευών.
“Για παράδειγμα, οι δαπάνες για κινητά τηλέφωνα στην Ιαπωνία θα μειωθούν φέτος λόγω της αύξησης των τοπικών τιμών πώλησης, ως αποτέλεσμα της αύξησης του δολαρίου ΗΠΑ. Οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου για υπολογιστές, εκτυπωτές, servers και συστήματα εξωτερικής αποθήκευσης αναμένεται να μειωθούν κατά 3%”, υπογραμμίζει η Gartner.
Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της αξίας της αγοράς των Συσκευών, κατά το τρέχον έτος, στην ευρύτερη υιοθέτηση νέων, λιγότερο ακριβών κινητών τηλεφώνων από τους καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές. “Η αύξηση των $10 δισ. στις δαπάνες για συσκευές στην ευρύτερη Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας/Ειρηνικού είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες μειώσεις στη Δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική”, σημειώνει στην ανάλυσή της η εταιρεία.
Πηγή: sepe.gr
Join the Conversation →