nowmag.gr

Από ότι φαίνεται, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα προτού καλυτερεύσουν όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των καρτών γραφικών, τουλάχιστον για τη σειρά GeForce RTX 30-series της Nvidia.

Οι αποστολές δύο συγκεκριμένων μοντέλων ειδικότερα, τα οποία τυγχάνουν να είναι και τα οικονομικότερα στην πλέον σύγχρονη σειρά καρτών γραφικών της Nvidia, οι GeForce RTX 3060 και GeForce RTX 3060 Ti αναμένεται να μειωθούν σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές τον ερχόμενο μήνα θα δεχτούν «χτύπημα» σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τις αποστολές που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο αριθμό καρτών γραφικών, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αποστολές θα μειωθούν σημαντικά.

Οι παραπάνω πληροφορίες έγιναν γνωστές από μία συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων από την εφοδιαστική αλυσίδα και πιο συγκεκριμένα συνεργατών της Nvidia (AIB, Add-in-Board partners) και OEMs (Original Equipment Manufacturers). Αν πράγματι οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε η μεγάλη μείωση στις αποστολές καρτών γραφικών και η μεγάλη έλλειψη στην αγορά των GeForce RTX 3060 και GeForce RTX 3060 Ti ειδικότερα θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός λόγος για τις μειωμένες αποστολές -και βεβαίως τις αποστολές γενικότερα των chips σε παγκόσμιο επίπεδο- δεν είναι άλλος από την πανδημία COVID-19. Ορισμένα εργοστάσια άρχισαν να υπολειτουργούν μετά τις τοπικές εξάρσεις των κρουσμάτων στην Κίνα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε κάρτες γραφικών, η αγορά μίας GeForce RTX 3060 και GeForce RTX 3060 Ti θα είναι υπόθεση μάλλον αδύνατη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη δεν επηρεάζει μόνο τις δύο παραπάνω κάρτες γραφικών αλλά όλα τα μοντέλα GeForce RTX 30-series και αν πράγματι τα εργοστάσια υπολειτουργούν ή κλείνουν τότε θα κάνουμε αρκετό καιρό να δούμε «restock».

Πηγή:  insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/9/2021)

You May Like This