nowmag.gr

Η Κίνα προηγείται κατά πολύ άλλων χωρών στις εφευρέσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα chatbots, καταθέτοντας έξι φορές περισσότερες πατέντες από τον στενότερο αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), η οποία παράγει κείμενο, εικόνες, κώδικα υπολογιστή, ακόμη και μουσική από υπάρχουσες πληροφορίες, σημειώνει έκρηξη με περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Το ένα τέταρτο από αυτές κατατέθηκαν μόνο το 2023, ανέφερε η έρευνα.

«Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη περιοχή, μια περιοχή που αναπτύσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα. Και είναι ένας τομέας που αναμένουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφερ Χάρισον, διευθυντής του WIPO Patent Analytics.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κινεζικές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κάλυπταν ένα ευρύ πεδίο τομέων από την αυτόνομη οδήγηση έως τις εκδόσεις και τη διαχείριση εγγράφων.

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία κατέλαβαν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με την Ινδία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μεταξύ των κορυφαίων αιτούντων ήταν η κινεζική ByteDance -στην οποία ανήκει το TikTok- ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και η Microsoft, υποστηρικτής της OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.

Ενώ τα chatbots με την ικανότητα να μιμούνται τον ανθρώπινο λόγο χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από εμπόρους λιανικής πώλησης και άλλους για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, η GenAI έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η επιστήμη, οι εκδόσεις, οι μεταφορές ή η ασφάλεια.

«Τα δεδομένα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έναν τομέα που πρόκειται να έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς στο μέλλον» σημείωσε ο Χάρισον, υπογραμμίζοντας τον επιστημονικό τομέα όπου τα μόρια που δημιουργούνται από την GenAI έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων.

Ο WIPO αναμένει σύντομα να κατατεθεί ένα περαιτέρω κύμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια μελλοντική ενημέρωση των δεδομένων, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως την GenAI για να απεικονίσει την τάση.

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

You May Like This