Η Google μόλις παρουσίασε το νέο της κβαντικό επεξεργαστή, τον Willow, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στην κβαντική υπολογιστική. Σε δοκιμές, ο Willow ολοκλήρωσε περίπλοκους υπολογισμούς σε λιγότερο από πέντε λεπτά—μια εργασία που θα απαιτούσε από τους ισχυρότερους κλασικούς υπερυπολογιστές περίπου 10 επτάκις εκατομμύρια έτη (10.000.000.000.000.000.000.000.000). Η διάρκεια αυτή υπερβαίνει την ηλικία του σύμπαντος και όπως αντιλαμβάνεστε ο υπολογισμός δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κολοσσιαίο τεχνολογικό άλμα για την ανθρωπότητα που μπορεί να φέρει επανάσταση σε κάθε τομέα της κοινωνίας.
Το νέο αυτό chip αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον επεξεργαστή Sycamore της Google από το 2019, ο οποίος εκτέλεσε έναν υπολογισμό σε 200 δευτερόλεπτα, για τον οποίο οι κλασικοί υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν 10.000 χρόνια.
Ένα κρίσιμο ζήτημα στην κβαντική υπολογιστική είναι η διαχείριση των ποσοστών σφαλμάτων, καθώς τα qubits—οι θεμελιώδεις μονάδες κβαντικής πληροφορίας—είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές διαταραχές, οδηγώντας σε πιθανά σφάλματα. Οι ερευνητές της Google πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο μειώνοντας αυτά τα σφάλματα εκθετικά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των qubits, επιτρέποντας τη διόρθωση σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το επίτευγμα αντιμετωπίζει μια πρόκληση 30 ετών στον τομέα και αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση πρακτικών, μεγάλης κλίμακας κβαντικών υπολογιστών.
Το Willow chip, που αποτελείται από 105 qubits, έχει επιδείξει εξαιρετική απόδοση, τοποθετώντας την Google στην αιχμή των εξελίξεων στην κβαντική υπολογιστική. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει μια εξειδικευμένη μονάδα παραγωγής για την επιτάχυνση της κατασκευής και δοκιμής κβαντικών τσιπ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στην προώθηση αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Google στοχεύει να αξιοποιήσει την κβαντική της τεχνολογία για εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της ιατρικής και της ενέργειας. Πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, τον σχεδιασμό πιο αποδοτικών μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και την προώθηση της έρευνας στην ενέργεια σύντηξης. Αυτές οι εξελίξεις υποδεικνύουν ότι η κβαντική υπολογιστική θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/12/2024)
Join the Conversation →