Πριν από ένα μήνα ένας μηχανικός της Google υποστήριξε ότι ένα από τα διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών είχε αποκτήσει συνείδηση και αισθήματα. Η Google είχε σπεύσει άμεσα να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το γεγονός αναφέροντας ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ανάμεσα στους οποίους και ερευνητές της εταιρείας Deep Mind που είναι θυγατρική της Alphabet, της μητρικής εταιρείας στην οποία ανήκει η Google, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που σκέφτεται με τρόπο ανάλογο όπως ένα μωρό. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Human Behaviour» αναφέρουν ότι το σύστημα μαθαίνει τους βασικούς κανόνες της αλληλεπίδρασης των φαινομένων και αντικειμένων του φυσικού περιβάλλοντος μέσω του μηχανισμού της «διαισθητικής φυσικής».
Το σύστημα ονομάζεται PLATO και οι ερευνητές ξεκινήσαν να το δείχνουν animated εικόνες στην οποία απεικονίζονταν μπαλάκια να κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις. Το σύστημα άρχιζε να κατανοεί τον τρόπο που κινούνται τα μπαλάκια και κάποια στιγμή άρχισε να αντιλαμβάνεται πότε ένα μπαλάκι κινούνταν με τρόπο που είναι αδύνατο να το κάνει και μάλιστα να δηλώνει την έκπληξη του για αυτή την αφύσικη συμπεριφορά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η πρόοδος που έχουν συντελέσει με το PLATO είναι πολύ σημαντική στη προσπάθεια να δημιουργηθούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν την ίδια κατανόηση του φυσικού κόσμου με αυτή που έχουν οι ενήλικες άνθρωποι
«Η κατανόηση του φυσικού κόσμου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της ανθρώπινης ύπαρξης τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν αβίαστα. Όμως δεν είναι το ίδιο εύκολη δουλειά να μπορέσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα. Αν θέλουμε να συστήματα αυτά να αποτελέσουν πολύτιμο βοηθό μας πρέπει να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο κατανόησης του φυσικού κόσμου με εμάς» αναφέρει Λούις Πάιλοτο, ερευνητής της DeepMind που είναι και επικεφαλής των πειραμάτων που γίνονται με το PLATO.
Την προσέγγιση που ακολουθούν οι ερευνητές είχε προτείνει ο Άλαν Τούρινγκ, ο αποκαλούμενος «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών» που διατύπωσε ανάμεσα στα άλλα την έννοια των αλγορίθμων οι οποίοι αποτελούν και τον πυρήνα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ανέπτυξε επίσης και το περίφημο τεστ Τουρινγκ, μια μέθοδο για να διαπιστώνεται αν μια μηχανή έχει αναπτύξει ανθρώπινου επιπέδου νοημοσύνη.
Ο Τούρινγκ είχε προτείνει την ανάπτυξη μηχανών που θα της δίνουν οι δημιουργοί της νοημοσύνη μικρού παιδιού και στη συνέχεια θα την εκπαιδεύουν με τρόπο τέτοιο ώστε να αυξάνει την νοημοσύνη της σταδιακά για να φτάσει σε αυτή ενός ενήλικου ανθρώπου, μια διαδικασία που να προσομοιάζει δηλαδή τη φυσική διαδικασία ανάπτυξης νοημοσύνης από τον άνθρωπο.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/7/2022)
Join the Conversation →