nowmag.gr

Δημήτρης Μαλλάς

Νέες δυνατότητες όσον αφορά στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το smartphone μας για να τραβάμε φωτογραφίες επιδιώκει να προσφέρει η Huawei με το λανσάρισμα του P30 Pro, μία εντυπωσιακή συσκευή που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι. Η διαφορά του Ρ30 Pro σε σχέση με τον ανταγωνισμό δεν άλλη από την κάμερα, οι δυνατότητες της οποίας κυρίως στον τομέα του zoom και των νυχτερινών λήψεων είναι άκρως εντυπωσιακές.

Από πλευράς σχεδιασμού, το P30 Pro μοιάζει αρκετά με το Mate 20 Pro με την οθόνη να είναι πλέον στις 6,47 ίντσες, ενώ η εγκοπή για τη selfie κάμερα -η ανάλυση της οποίας είναι στα 32 megapixel- είναι πλέον εξαιρετικά μικρή και βρίσκεται στη μέση της οθόνης. Η αναλογία οθόνης είναι 19.5:9, η ανάλυση είανι Full HD+ (για μεγαλύτερη αυτονομία) και η συσκευή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μακρόστενη. Τα περιθώρια είναι ελάχιστα και ένας από τους λόγους είναι η ενσωμάτωση τεχνολογίας ηλεκτρομαγνητικής διέγερσης, όπου ολόκληρη η οθόνη μετατρέπεται σε ακουστικό! Ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος έχει ενσωματωθεί στην οθόνη (σ.σ. στην κάτω πλευρά της) όπως είναι και στο Mate 20 Pro. Επιπλέον, η συσκευή έχει κυρτές πλευρές με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο το κράτημα της, ενώ παραμένει η υποστήριξη αδιαβροχοποίησης IP68.

Ο επεξεργαστής είναι ο εξαιρετικά γρήγορος και «οπλισμένος» με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης Kirin 980 της Huawei με τη μνήμη στα 8 GΒ, ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος στη βασική έκδοση είναι στα 128 GB, επεκτάσιμος μέσω μίας κάρτας nm, κατασκευής Huawei. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4200 mAh και προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη «αντοχή», κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ατού της Huawei στα υψηλά στρώματα της αγοράς τα τελευταία χρόνια. Ο φορτιστής που συνοδεύει τη συσκευή είναι στα 40W και μπορεί να φορτίσει το 70% της συνολικής χωρητικότητας της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά. Επίσης, υπάρχει υποστήριξη για ασύρματη φόρτιση, ενώ η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη σειρά της ως ασύρματος φορτιστής.

Βέβαια, το μεγάλο «όπλο» του Huawei P30 Pro δεν είναι άλλο από την κάμερα που διαθέτει με τη συνεργασία με τη Leica να συνεχίζεται. Στην πίσω πλευρά της νέας «ναυαρχίδας» της κινεζικής εταιρείας συναντάμε ένα τετραπλό σύστημα φακών όπου ο κύριος αισθητήρας με την ονομασία Super Spectrum, έρχεται με ανάλυση 40 megapixle, διάφραγμα f/1.6 και υποστήριξη οπτικού σταθεροποιητή. Σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο αισθητήρα, είναι πιο ευαίσθητος, με τη Huawei να έχει προχωρήσει σε μια ασυνήθιστη κίνηση, αντικαθιστώντας τα πράσινα pixels με κίτρινα, ξεφεύγοντας από το κλασσικό χρωματικό μοντέλο RGB και περνώντας στο RYYB. Υποβοηθούμενο και από την τεράστια αύξηση του ISO που πλέον φτάνει το εξωπραγματικό 409600 (από 102400), το P30 Pro είναι σε θέση για ακόμα πιο εντυπωσιακές λήψεις μακράς έκθεσης ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά πάντως τον τομέα του zoom, για το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ένας τηλεφακός ανάλυσης 8 megapixel με περισκοπικό σχεδιασμό και πρίσμα που αντανακλά το φως κατά 90 μοίρες. Η Huawei καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να χαρίσει στον κάτοχο της συσκευής οπτικό zoom 5x αλλά και υβριδικό zoom 10x χωρίς απώλειες  χρησιμοποιώντας την ίδια στιγμή και τον κύριο αισθητήρα προκειμένου η ποιότητα να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ψηφιακό zoom μπορεί να φθάσει έως το 50x πάντως. Επιπλέον, υπάρχει υπερευρυγώνιος φακός με ανάλυση 20 megapixel και διάφραγμα f/2.2. Τέλος, η Huawei επέλεξε να ενσωματώσει μία ToF κάμερα, μέσω της οποίας το P30 Pro είναι σε θέση να δημιουργήσει εντυπωσιακές bokeh φωτογραφίες. Η ίδια κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με μία από αυτές να έρχεται προεγκατεστημένη, έχοντας τη δυνατότητα να μετρήσει με ακρίβεια την απόσταση μεταξύ δύο σημείων αλλά και το ύψος.

Όσον αφορά τη  λήψη video, το P30 Pro έρχεται με αρκετές βελτιώσεις υποστηρίζοντας πολύ καλύτερη σταθεροποίηση με το συνδυασμό OIS και AIS, ενώ η Huawei δηλώνει ότι η λήψη video ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ακόμη, μέσω της λειτουργίας Dual-View, ο κάτοχος της συσκευής θα μπορεί να καταγράψει βίντεο όπου στο πρώτο μισό θα γίνεται χρήση του υπερευρυγώνιου φακού ενώ στο δεύτερο μισό, θα μπορεί να κάνει την ίδια στιγμή zoom. Για κανονικές λήψεις, υπάρχει δυνατότητα οπτικού zoom.

Το λειτουργικό σύστημα είναι το Android 9 με το περιβάλλον EMUI 9.1 της Huawei. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου με την τιμή για το βασικό μοντέλο (μνήμη 8 GB και αποθηκευτικός χώρος 128GB) στα 949 ευρώ, ενώ η έκδοση με τον αποθηκευτικό χώρο στα 256 GΒ θα είναι στα 1049 ευρώ.

 

You May Like This