nowmag.gr

Οι όροι χρήσης της πλατφόρμας που κάποτε γνωρίζαμε ως Twitter πλέον επιτρέπουν και περιεχόμενο Μη Ασφαλές για Χώρους Εργασίας (NSFW), με εξαίρεση τις φωτογραφίες προφίλ και τα banner.

Όπως εντόπισε πρώτο το TechCrunch, το Χ ενημέρωσε τους όρους χρήσης του, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες “να μοιράζονται συναινετικά παραχθέν και διανεμημένο υλικό που απεικονίζει γυμνούς ενήλικες ή σεξουαλική συμπεριφορά”, εφόσον φέρει την αντίστοιχη σήμανση και όχι σε σημείο όπου θα ήταν ορατό θέλοντας και μη, όπως για παράδειγμα σε φωτογραφία προφίλ ή banner.

O επίσημος λογαριασμός της πλατφόρμας @Safety που χειρίζεται ζητήματα ασφαλείας του περιεχομένου ανακοίνωσε ότι “Παρουσιάσαμε πολιτικές που αφορούν το Περιεχόμενο Ενηλίκων και το Βίαιο Περιεχόμενο προκειμένου να διευκρινιστούν καλύτερα οι Όροι Χρήσης και να υπάρχει διαφάνεια ως προς την επιβολή των όποιων μέτρων σε αυτούς τους τομείς. Οι πολιτικές αυτές αντικαθιστούν τις προηγούμενες πολιτικές μας περί Ευαίσθητων Μέσων και Βίαιου Λόγου, όμως οι καταστάσεις απέναντι στις οποίες παρεμβαίνουμε δεν έχουν αλλάξει”.

Στο παρελθόν, το Χ -άλλοτε γνωστό ως Twitter- δεν απαγόρευε ρητά το πορνό. Μάλιστα, εξελίχτηκε σε βάση ορισμένων δημιουργών περιεχομένου NSFW, μετά τη δημιουργία του Twitter Blue (νυν X Premium), καθώς οι δημιουργοί μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ακολούθους τους να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο, αντίστοιχα με το OnlyFans. Το περιεχόμενο NSFW θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα μορφή εσόδων για το Χ, το οποίο έχει καταγράψει διαφημιστικές απώλειες, μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ.

Η πλατφόρμα θα υποχρεώνει επίσης τους χρήστες που “αναρτούν τακτικά” περιεχόμενο NSFW να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους και να μαρκάρουν τις εικόνες και τα βίντεο που αναρτούν ως ευαίσθητο περιεχόμενο. Οι κανόνες του Χ εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές περιεχομένου που απευθύνεται σε ενήλικες, είτε έχει δημιουργηθεί από μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, είτε είναι φωτογραφικό ή κινούμενου σχεδίου. Εξ ορισμού, οι χρήστες που δεν είναι 18 ετών ή δεν έχουν εισαγάγει ημερομηνία γέννησης δεν μπορούν να βλέπουν υλικό NSFW. Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν επίσης “την προώθηση της εκμετάλλευσης, τη μη συναίνεση, την αντικειμενοποίηση, τη σεξουαλική απεικόνιση ή κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και τις χυδαίες συμπεριφορές”.

Υπενθυμίζεται πως από το Μάρτιο το Χ είχε ανακοινώσει πως θα άρχιζε να επιτρέπει σε κοινότητες NSFW να αιτηθούν τη χορήγηση σήμανσης “Περιεχομένου για Ενήλικες”, προκειμένου να αποτρέπεται το αυτόματο φιλτράρισμα των αναρτήσεων. Παράλληλα, η πλατφόρμα ανακοίνωσε πως θα άρχιζε να κρύβει τα like που μοιράζουν τα προφίλ, κάτι που στο παρελθόν είχε εκθέσει λογαριασμούς (όπως αυτόν του Τεντ Κρουζ) που έδωσαν like σε περιεχόμενο το οποίο απευθυνόταν σε ενήλικες ή ήταν αμφιλεγόμενο υπό άλλες έννοιες.

Παρά την τροποποίηση των όρων χρήσης, η αντιμετώπιση περιστατικών που τους παραβαίνουν είναι ευκολότερη στα λόγια παρά στην πράξη, κάτι το οποίο η ομάδα του Twitter είχε λάβει υπόψη όταν εξέταζε την εκμετάλλευση του περιεχομένου για ενήλικες, ήδη από το 2022. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, υλικό δημιουργημένο από μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο δήθεν απεικόνιζε την Τέιλορ Σουίφτ, κατέκλυσε το Χ και η πλατφόρμα αντιμετώπισε αρχικά δυσκολίες στο να εμποδίσει τη διασπορά του.

Ανάλογες δυσκολίες με τη διατήρηση κοινοτήτων που εστιάζουν σε περιεχόμενο NSFW έχουν αντιμετωπίσει και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Tumblr είχε απαγορεύσει πλήρως το περιεχόμενο για ενήλικες το 2018 (πριν αναθεωρήσει τους όρους χρήσης ώστε να επιτρέπει κάποιες μορφές, μερικά χρόνια αργότερα), λίγο καιρό αφότου η εφαρμογή είχε αφαιρεθεί από το App Store εξαιτίας αναρτήσεων που περιείχαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, με αποτέλεσμα η κίνηση να καταγράψει ραγδαία πτώση. Εντωμεταξύ, υπηρεσίες διαχείρισης διαδικτυακών πληρωμών, όπως η Mastercard και η Visa, τερμάτισαν τη δυνατότητα πληρωμών στο Pornhub, ενώ άρχισαν να εφαρμόζουν απαγορεύσεις και σε άλλες πλατφόρμες, οδηγώντας ιστότοπους όπως το Patreon, το eBay, ακόμη και το OnlyFans, να εισαγάγουν αυστηρότερους κανόνες γύρω από το είδος του περιεχομένου για ενήλικες που επιτρέπουν να αναρτάται. 

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 7/6/2024)

You May Like This