nowmag.gr

Μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα να «πέσουν» χιλιάδες ιστοσελίδες, καθώς και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός, στη Γεωργία τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το BBC, επλήγησαν επίσης και ιστοσελίδες δικαστηρίων, που περιέχουν υλικό για υποθέσεις και προσωπικά δεδομένα. Σε πολλές περιπτώσεις στις ιστοσελίδες που δέχτηκαν επίθεση αναρτήθηκε εικόνα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι με τη λεζάντα «θα επιστρέψω».

Δεν είναι γνωστό από πού προήλθε η επίθεση, ωστόσο στα social media της χώρας κυκλοφορούν φήμες πως πίσω από αυτήν βρίσκεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, ειδικοί του χώρου της κυβερνοασφαλείας αναφέρουν πως οι γεωργιανές κυβερνητικές ιστοσελίδες δεν είναι καλά προστατευμένες και ως εκ τούτου είναι ευάλωτες σε επιθέσεις.

Στοχεύτηκαν πάνω από 2.000 websites, μεταξύ των οποίων και ιστοσελίδες μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών. Ο Ιρακλί Τσιχλάτζε, διευθυντής ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Imedi, έγραψε στο Facebook ότι δεν υπάρχει σήμα και ότι ο σταθμός δεν μπορούσε να εκπέμψει. Όπως πρόσθεσε, τόσο ο Imedi όσο και άλλο ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το Maestro, επηρεάστηκαν από την επίθεση.

Ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφαλείας στο Surrey University, είπε στο BBC πως η έκταση της επίθεσης είναι άνευ προηγουμένου, προσθέτοντας πως «με την έκταση και τη φύση των στόχων, είναι δύσκολο να μη συμπεράνουμε πως επρόκειτο για μια υποστηριζόμενη από κυβέρνηση επίθεση». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν κρίσιμες κρατικές υποδομές.

Ο Σαακασβίλι ήταν στην εξουσία από το 2004 ως το 2013. Εγκατέλειψε τη γεωργιανή υπηκοότητά του το 2015, όταν έγινε κυβερνήτης της Οδησσού στην Ουκρανία. Απελάθηκε από τη χώρα το 2018, ωστόσο η ουκρανική του υπηκοότητα αποκαταστάθηκε τον Μάιο του 2019. Στη Γεωργία αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι υποκινούμενες πολιτικά.

naftemporiki.gr

 

You May Like This