nowmag.gr

Το κρυπτονόμισμα είναι μια σχετικά νέα μορφή ηλεκτρονικού χρήματος. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, προκειμένου να αποκτήσουν κέρδος. Αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai.

Το 2009, εμφανίζεται το bitcoin, το οποίο είναι μέχρι στιγμής το πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα. Η αξία του άγγιζε τα 70.000 ευρώ όμως εδώ και μερικούς μήνες σημειώνει σημαντική πτώση. Πιο συγκεκριμένα, η αξία του πλέον φτάνει, περίπου, τα 30.000 ευρώ.

Όμως τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονόμισμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια μορφή ηλεκτρονικού χρήματος, το οποίο βασίζεται στην κρυπτογραφία. Στην αγορά υπάρχουν πάνω από 6.000 είδη κρυπτονομισμάτων και τα περισσότερα βασίζονται στην τεχνολογία του Blockchain. Λόγω της ανωνυμίας που παρέχεται, ο καθένας μπορεί να αγοράσει κάποιο κρυπτονόμισμα. Μάλιστα, πριν γίνουν τόσο δημοφιλείς τα κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιούνταν κυρίως για αγορές στο Dark/Deep Web.

Πώς μπορεί κάποιος να αγοράσει κάποιο κρυπτονόμισμα;

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος μια πλατφόρμα για αγορά. Τα περισσότερα ανταλλακτήρια απαιτούν κάποια προσωπικά έγγραφα, προκειμένου να ξεκινήσετε. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αντίγραφο διαβατηρίου ή ταυτότητας
  • Λογαριασμό κοινής ωφέλειας, συνήθως τελευταίου τριμήνου

Αφού λοιπόν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία, τότε μπορεί να ξεκινήσει η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αγοράς. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αγοράς είναι οι εξής:

  • Πιστωτική κάρτα
  • Χρεωστική κάρτα
  • Προπληρωμένη κάρτα
  • Τραπεζική μεταφορά
  • Μετρητά

Τα ανταλλακτήρια μπορεί μεν να έχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας, αλλά στο παρελθόν έχουν γίνει επιθέσεις από hackers. Για αυτό χρειάζεται κι ένα ψηφιακό πορτοφόλι ή αλλιώς ένα Hardware wallet. Έτσι, αποθηκεύονται στο σπίτι και οι κίνδυνοι μειώνονται. Υπάρχουν αρκετά ψηφιακά πορτοφόλια με διάφορες τιμές, οπότε είναι στην κρίση του χρήστη για το τι θα επιλέξει.

Αφού έγινε η αγορά των κρυπτονομισμάτων, η ανταλλαγή με άλλα κρυπτονομίσματα είναι εφικτή. Μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα ανταλλακτήρια, όμως απαιτείται αρκετή ώρα και ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες χρεώσεις.

Πώς τα κρυπτονομίσματα μετατρέπονται σε μετρητά;

Ορισμένες πλατφόρμες έχουν μία καρτέλα Αγορά & Πώληση. Μέσω αυτής της καρτέλας, μπορεί να ελεγχθεί το ποσοστό των κρυπτονομισμάτων που θέλει κάποιος να πουλήσει. Συνήθως απαιτούνται μόλις λίγα δευτερόλεπτα, όμως μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα. Τέλος, τα μετρητά μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στην κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό. Όμως θα πρέπει να θυμάστε πως τόσο στην αγορά όσο και στην πώληση, υπάρχει μια μικρή χρέωση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί αγορά με κρυπτονομίσματα;

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, όπως και στην Ελλάδα, που δέχονται κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, μπορεί και μια πιτσαρία να δεχτεί τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να εμφανίσει τις επιχειρήσεις που τη δέχονται.

Είναι ασφαλής η επένδυση σε κάποιο κρυπτονόμισμα;

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κλοπής, ο χρήστης είναι εν μέρει καλυμμένος, αρκεί να ακολουθήσει τα προαναφερθέντα βήματα. Όμως αυτή τη διαδικασία είναι παρεμφερής με το χρηματιστήριο. Δηλαδή υπάρχει αστάθεια. Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων είναι μεγάλος και τα ανταλλακτήρια δε ρυθμίζονται. Επιπροσθέτως, κάποια μπορεί ξαφνικά να πάψουν να λειτουργούν.

Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι ηλεκτρονικό χρήμα και ένας αρχάριος μπορεί να εισέλθει σε μια κακόβουλη σελίδα, ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι προστατευμένος. Το πακέτο Total Security της Βitdefender είναι το κατάλληλο για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό. Κρατά τη συσκευή σας ασφαλή από πιθανές απειλές και φροντίζει για το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών. Κατεβάστε δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών.

Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/cryptocurrency/

You May Like This