nowmag.gr

Πάνω από 1.000 Κινέζοι ερευνητές έχουν εγκαταλείψει τις ΗΠΑ εν μέσω ερευνών των αμερικανικών αρχών για κλοπές τεχνολογίας, ανέφεραν την Τετάρτη κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως Κινέζοι πράκτορες ήδη στοχεύουν την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τζον Ντέμερς, επικεφαλής της National Security Division του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε σε συζήτηση που διοργανώθηκε από το Aspen Institute πως οι ερευνητές έφυγαν από τη χώρα ενώ άρχιζαν ποινικές διώξεις σε βάρος Κινέζων πρακτόρων για βιομηχανική και τεχνολογική κατασκοπεία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι ήταν μια διαφορετική ομάδα από αυτήν στην οποία είχε αναφερθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Σεπτέμβριο, όταν είχε γίνει γνωστό πως οι ΗΠΑ ανακαλούσαν βίζες για πάνω από 1.000 Κινέζους υπήκοους, στο πλαίσιο μέτρων που εμπόδιζαν την είσοδο σε φοιτητές και ερευνητές που θεωρήθηκε ότι συνιστούσαν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ερευνητές στους οποίους αναφερόταν ο Ντέμερς, για τους οποίους οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως συνδέονταν με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, έφυγαν από τις ΗΠΑ αφού το FBI πραγματοποίησε ανακρίσεις σε πάνω από 20 πόλεις και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκλεισε το κινεζικό προξενείο του Χιούστον τον Ιούλιο.

«Μόνο οι Κινέζοι έχουν τους πόρους, την δυνατότητα και τη θέληση» για να επιδοθούν σε δραστηριότητες τέτοιας έκτασης που έχουν δει οι αμερικανικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Ντέμερς.

Ο Γουίλιαμ Εβανίνα, επικεφαλής του κλάδου αντικατασκοπείας του γραφείου του US Director of National Intelligence, είπε στο ίδιο event πως Κινέζοι πράκτορες στοχοποιούσαν ήδη προσωπικό της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς και «άτομα κοντά» στην ομάδα του Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, δεν αποκάλυψε επιπλέον λεπτομέρειες- ωστόσο πρόσθεσε πως οι Κινέζοι ερευνητές στις ΗΠΑ που διερευνώνται από τις αμερικανικές αρχές «όλοι έρχονται εδώ με εντολή της κινεζικής κυβέρνησης».

Πηγή: naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/12/2020)

You May Like This