Σε μια ιστορική απόφαση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφαίνεται κατά των κρατών που απαιτούν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να συλλέγουν γενικά και χωρίς καμία διαφοροποίηση τα δεδομένα από τις συνδέσεις που πραγματοποιούν οι χρήστες στο Internet, αλλά και στα smartphones τους.
Στο εξής, η συλλογή των δεδομένων θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις “σοβαρής απειλής για την Εθνική Ασφάλεια” και θα πρέπει να έχει εγκριθεί με δικαστικό ένταλμα ή από “ανεξάρτητη Αρχή”. Με αυτήν την απόφαση, το Δικαστήριο επικυρώνει ουσιαστικά την υπόθεση “Tele2” που την είχε απασχολήσει το 2016 σχετικά με τη γενικευμένη συλλογή δεδομένων.
Η νέα απόφαση προέκυψε μετά από ομαδικές αγωγές οργανισμών όπως οι Privacy International και La Quadrature du Net, οι οποίοι αποκάλυψαν πως οι πρακτικές μαζικής παρακολούθησης ορισμένων κρατών (βλ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Βέλγιο) παραβιάζουν κατάφωρα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Επομένως, η ΕΕ ξεκαθαρίζει πλήρως ότι οι κυβερνήσεις των μελών-κρατών δεν θα μπορούν να ζητούν από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών τα δεδομένα πλην σοβαρών εξαιρέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ είχε νομοθετήσει σχετικά με τον περιορισμό των δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών που μπορούν να μεταφέρονται στις ΗΠΑ για λογαριασμό των αμερικανικών εταιρειών.
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2020-10/cp200123en.pdf
Πηγή: techgear.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 9/10/2020)
Join the Conversation →