Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO εκτόξευσε σήμερα την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα με έναν πύραυλο ινδικής κατασκευής, σε μια προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα επιτύχει αυτό το προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα.
Η αποστολή, που θεωρείται κομβική για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας –όπως τη λειτουργία δορυφόρων και ενός ινδικού διαστημικού σταθμού– εκτοξεύτηκε στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) με έναν πύραυλο PSLV.
Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, ο διευθυντής αποστολής χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την εκτόξευση, αφού ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 480 χιλιομέτρων.
Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής.
Μια επιτυχής επίδειξη θα τοποθετήσει την Ινδία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα ως τις μοναδικές χώρες που έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει αυτή τη δυνατότητα.
Για πρώτη φορά για την Ινδία, ο πύραυλος και οι δορυφόροι ενσωματώθηκαν και δοκιμάστηκαν σε μια ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία Ananth Technologies και όχι σε έναν κυβερνητικό φορέα.
«Η επίδειξη αυτής της τεχνολογίας δεν έχει να κάνει μόνο με το να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε μια σπάνια ομάδα χωρών που την κατέχουν, αλλά ανοίγει επίσης την αγορά για τον ISRO να είναι ο εταίρος εκτόξευσης για διάφορες παγκόσμιες αποστολές που χρειάζονται εγκαταστάσεις πρόσδεσης ή συναρμολόγησης στο διάστημα», δήλωσε ο αστροφυσικός Somak Raychaudhary του Πανεπιστημίου Ashoka.
Το τέταρτο στάδιο του PSLV, το οποίο συνήθως μετατρέπεται σε διαστημικά σκουπίδια, έχει μετατραπεί σε ένα ενεργό μη επανδρωμένο διαστημικό εργαστήριο. Το τελευταίο στάδιο του πυραύλου έχει μετατραπεί σε τροχιακό εργαστήριο και θα χρησιμοποιηθεί για διάφορα πειράματα.
Πηγή: https://www.liberal.gr/
Join the Conversation →