nowmag.gr

Όσο τα πρωτοσέλιδα με τα τελευταία νέα και εξελίξεις σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού πρωταγωνιστούν, οι απατεώνες και οι φορείς των απειλών στηρίζονται στους φόβους των καταναλωτών σε κάθε ευκαιρία.

Γίνονται όλο και πιο επινοητικοί και παρακολουθούν συνεχώς το διαδίκτυο, βασισμένοι στους φόβους μας και στηριζόμενοι στο γεγονός ότι έχουμε παραμελήσει τις άμυνες μας ενώ παρακολουθούμε τα παγκόσμια γεγονότα. Το γεγονός ότι ο φυσικός κόσμος μπαίνει σιγά-σιγά σε καραντίνα δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι του διαδικτύου εξαφανίζονται.

Είναι δύσκολο να ισορροπεί κανείς τόσο την εργασία του όσο και την ασφάλεια της οικογένειάς του, έτσι σε μια προσπάθεια να καταστήσουμε τις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις ασφαλέστερες, παραθέσαμε μερικά από τα κόλπα που μπορεί να αναπτύξουν οι απατεώνες για να σας ξεγελάσουν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θέλετε να αγοράσετε μια μάσκα που προσφέρει 99,99% προστασία από τον Κορωνοϊό; Ξεμείνατε από αντισηπτικά και ψάχνετε να αγοράσετε πολλά περισσότερα, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα; Αυτά είναι μερικά από τα είδη προσφορών που λαμβάνουμε είτε μέσω email είτε μέσω ψευδών διαφημίσεων. Παρ’ όλο που αυτές οι ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται νόμιμες, καθώς εκμεταλλεύονται δημοφιλή λογότυπα, προσπαθούν κυρίως να εκμεταλλευτούν το φόβο σας σχετικά με την μόλυνση από τον COVID- 19. Τα προϊόντα δεν είναι πραγματικά, ούτε και οι διαδικτυακοί πωλητές. Είναι απλά απατεώνες που ενδιαφέρονται να πάρουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή ακόμα και να σας πείσουν να αγοράσετε και να πληρώσετε με Bitcoin (το οποίο από μόνο του θα πρέπει να δημιουργεί υποψίες).

Αξιοποίηση της έλλειψης προσφοράς

Αν και τα ιατρικά εφόδια είναι δυσεύρετα και σε συνεχή ζήτηση στην εποχή του Κορωνοϊού, μην ξεγελιέστε από αυτούς τους ιστότοπους. Μπορεί μία εταιρεία να εξειδικεύεται στην παροχή ενός ευρέος φάσματος ιατρικού εξοπλισμού και να φαίνεται να είναι καλά εξοπλισμένη με αντικείμενα που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, λόγω του ιού COVID-19. Όμως, κοιτάξτε προσεκτικά πόσα είναι τα προϊόντα της, π.χ. αν είναι λίγα κτλ.. Μπορεί οι επιλογές πληρωμής να φαίνεται ότι περιλαμβάνουν τόσο την PayPal όσο και την άμεση πιστωτική κάρτα, αλλά οι απατεώνες θέλουν να αποσπάσουν κυρίως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Η Εντυπωσιακή Έκπτωση

Άλλες μορφές απάτης λειτουργούν με το να προσελκύουν το ενδιαφέρον προσφέροντας εκπτώσεις 20% (ή και παραπάνω) στις ιατρικές μάσκες για τον κορωνοϊό και ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο παγκοσμίως. Ως μπόνους, ισχυρίζονται ότι τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν “μόνο για τις επόμενες 2 ημέρες” και ότι η πληρωμή είναι “ασφαλής και αξιόπιστη”. Ενώ η ιστοσελίδα μπορεί να μη σας αναγκάζει να πληρώσετε και μπορεί να μην κλέβει καμία πληροφορία από εσάς χωρίς τη συγκατάθεσή σας, η αγορά αυτών των ιατρικών προμηθειών πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να προδίδει τα δεδομένα της πιστωτικής σας κάρτας.

Φοβάστε ότι θα Μολυνθείτε; Επιλέξτε Μάσκα, Πληρώστε με Bitcoin

Άλλοι διαδικτυακοί πωλητές κάνουν το κάτι παραπάνω και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μασκών, η καθεμιά με διαφορετικά χρώματα, χαρακτηριστικά, ακόμα και ιδιότητες. Από απλές χειρουργικές μάσκες μέχρι πιο εξειδικευμένες με ειδικά φίλτρα, είναι όλες διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές, και μπορείτε να τις αγοράσετε με Bitcoin. Σίγουρα, δεν είναι καθόλου ύποπτο, αυτοί οι τύποι να έχουν αποθέματα και να προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες αρκεί να πληρώσετε με Bitcoin, όταν κανείς δεν μπορεί να βρει μάσκες οπουδήποτε (αισθανθείτε τον σαρκασμό). Μπερδεμένοι ως προς το τι είναι το Bitcoin και πώς να το πάρετε; Οι οδηγίες δίνονται ακριβώς πριν υποβάλετε την παραγγελία σας, ώστε η αγορά να προχωρήσει ομαλά.

Φοβάστε μη το Χάσετε; Αποκτήστε το τώρα, πριν λήξει!

Τέλος, τώρα που ξέρετε από πού μπορείτε να πάρετε αντισηπτικό και μάσκες σε λογικές τιμές, τι λέτε για το υπέρυθρο θερμόμετρο; Παρόλο που η ιστοσελίδα μπορεί να είναι στα γαλλικά, η αποστολή προϊόντων δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για αυτούς, αφού η παράδοση γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, υπό την προϋπόθεση να παραθέσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Και μην ξεχάσετε να βιαστείτε με την παραγγελία σας, επειδή έχετε μόνο ΜΙΑ ΩΡΑ πριν λήξει η έκπτωση του 40% (ή μέχρι κάνετε ανανέωση στην ιστοσελίδα). Προφανώς, δεν είναι οι πιο ευφυείς απατεώνες ούτε οι πιο εξελιγμένοι, αλλά όταν βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο, όταν η απειλή μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι αληθινή, όταν τα ιατρικά αποθέματα είναι ελάχιστα και δεν μπορείς να βρεις ούτε μία μάσκα ή αντισηπτικό, ή όταν μια έκπτωση ακούγεται τέλεια, τότε είναι που οι άνθρωποι υποκύπτουν σε λάθη.

Πώς να Προστατέψετε τον Εαυτό σας;

Αν έχετε διαβάσει μέχρι αυτό το σημείο, τότε είστε πιθανότατα πιο εξειδικευμένοι στο να εντοπίζετε διαδικτυακές απάτες από πριν. Και αυτό γιατί έχει να κάνει με το να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες και να αναγνωρίζεις τι είναι αληθινό και τι όχι. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μείνετε μακριά από αυτές τις διαδικτυακές απάτες:

– Διαβάστε κριτικές σχετικά με τον προμηθευτή και τα προϊόντα που παρατίθενται.

– Αν η προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα δεν ισχύει.

– Ιδανικά, αγοράστε από διαδικτυακούς προμηθευτές με τους οποίους είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν.

– Εάν θέλετε την καλύτερη προστασία, χρησιμοποιήστε μια λύση ασφαλείας για όλες τις συσκευές σας — μια που μπορεί να σας προστατεύσει από ηλεκτρονικό “ψάρεμα”, απάτες και κακόβουλο λογισμικό , ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει σημασία: να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή!

 

Πηγή: bitdefender.gr

You May Like This