nowmag.gr

Όπως μεταφέρει με ειδικό του ρεπορτάζ το δημοσιογραφικό μέσο Bloomberg, η Tesla έκανε μήνυση στον πρώην μηχανικό της, Alexander Yatskov, για κλοπή «εμπιστευτικών και αυστηρά φυλαγμένων» πληροφοριών που σχετίζονται με την τεχνολογία του υπερυπολογιστή της εταιρείας, το λεγόμενο Project Dojo.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το συγκεκριμένο project αφορά τον πανίσχυρο υπολογιστή της Tesla, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου και φιλοξενεί το νευρωνικό δίκτυο στο οποίο βασίζεται η αυτόνομη οδήγηση των αυτοκινήτων της εταιρίας και έτσι επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της AI.

Σύμφωνα με το αντίγραφο των νομικών εγγράφων, η Tesla κατηγορεί τον Yatskov για το γεγονός ότι κατέβασε απόρρητα δεδομένα στις προσωπικές του συσκευές και αρνήθηκε να τα επιστρέψει. Μάλιστα, η εταιρία τονίζει πως συγχρόνως είχε πει ψέματα στο βιογραφικό του σχετικά με το εργασιακό του ιστορικό και τις δεξιότητές του, όταν άρχισε να εργάζεται ως μηχανικός τον Ιανουάριο, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό των συστημάτων ψύξης του Dojo. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Yatskov είχε πρόσβαση όχι μόνο σε πληροφορίες για το σύστημα ψύξης του Dojo, καθώς και σε άλλα εμπιστευτικά δεδομένα που σχετίζονται με το project.

Η Tesla επισημαίνει ότι όλοι οι μηχανικοί της υπογράφουν NDA που τους εμποδίζει από το να αποκαλύπτουν ή να αποθηκεύουν εμπιστευτικές πληροφορίες, κάτι που η εταιρία ισχυρίζεται πως παραβίασε ο Yatskov. Μάλιστα, η πασίγνωστη κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναφέρει συγχρόνως ότι έπιασε τον Yatskov να στέλνει και email με απόρρητες πληροφορίες από την προσωπική του διεύθυνση στο email της εργασίας του.

Όπως σημειώνεται στην καταγγελία, η Tesla ισχυρίζεται ότι ο Yatskov παραδέχτηκε ότι αποθήκευε τις απόρρητες πληροφορίες στις προσωπικές του συσκευές, όταν τα στελέχη της εταιρίας του μίλησαν σχετικά με το θέμα. Στη συνέχεια, του δόθηκε διοικητική άδεια από τις 6 Απριλίου και του ζητήθηκε να φέρει αυτές τις συσκευές του, ώστε η Tesla να ανακτήσει τυχόν κλεμμένες πληροφορίες. Ο Yatskov απάντησε φέροντας πίσω έναν «ψεύτικο» φορητό υπολογιστή, σε μια προσπάθεια να κρύψει οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον του.

Εν τέλει, υπέβαλε την παραίτηση του στις 2 Μαΐου και τώρα η Tesla του έκανε μήνυση ζητώντας αποζημίωση, καθώς και την απαραίτητη δικαστική απόφαση που θα ανάγκαζε τον Yatskov να επιστρέψει τις απόρρητες πληροφορίες.

Πηγή: unboxholics.com
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 10/5/2022)

You May Like This