nowmag.gr

Η Samsung δημοσίευσε μια αγγλόφωνη ανάρτηση στο blog της, με την οποία εξηγεί τις τεχνικές που χρησιμοποιούν τα smartphone της για να φωτογραφίζουν τη Σελήνη.

Το περιεχόμενο της ανάρτησης δεν είναι ακριβώς νέο -φαίνεται να είναι μια ελαφρώς επεξεργασμένη μετάφραση ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στα κορεατικά πέρυσι- και δεν προσφέρει πολλές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία. Αλλά, επειδή πρόκειται για επίσημη μετάφραση, μπορούμε να εξετάσουμε πιο προσεκτικά την εξήγησή για το πως δουλεύει η τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας της εταιρείας.

Το άρθρο είναι μια απάντηση σε μια viral ανάρτηση στο Reddit που έδειξε πόση επιπλέον λεπτομέρεια προσθέτει το λογισμικό της κάμερας της Samsung στις εικόνες όταν τραβάει μια φωτογραφία της Σελήνης ή κάτι που μοιάζει με τη Σελήνη. Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι καινούργιες (το Input δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο σχετικά με τις φωτογραφίες αυτές ήδη από το 2021), όμως η απλότητα της δοκιμής τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αυτή, ο χρήστης του Reddit, ibreakphotos, έκανε λήψη μιας φωτογραφίας που ήταν μια τεχνητά θολή εικόνα της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα smartphone της Samsung, προσθέτοντας επιπλέον λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν στην αρχική λήψη. Η διαφορά μεταξύ των δύο φωτογραφιών είναι ενδεικτική όπως μπορείτε στο παρακάτω παράδειγμα.

Η σημερινή ανάρτηση της Samsung εξηγεί ότι η λειτουργία “Scene Optimizer” (η οποία υποστηρίζει τη φωτογράφηση της Σελήνης από τη σειρά Galaxy S21 και άνω) συνδυάζει διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσει καλύτερες φωτογραφίες της Σελήνης. Αρχικά, η λειτουργία Super Resolution της εταιρείας ενεργοποιείται σε επίπεδα ζουμ 25x και άνω, χρησιμοποιώντας επεξεργασία πολλαπλών καρέ για να συνδυάσει πάνω από 10 εικόνες για να μειώσει το θόρυβο και να βελτιώσει την ευκρίνεια. Επίσης, βελτιστοποιεί την έκθεσή της, ώστε η Σελήνη να μην φαίνεται παραποιημένη στο σκοτεινό ουρανό, ενώ χρησιμοποιεί μια λειτουργία “Κλείδωμα ζουμ” που συνδυάζει οπτική και ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας για τη μείωση του θολώματος της εικόνας.

Ο πραγματικός εντοπισμός της Σελήνης γίνεται με ένα “μοντέλο deep learning τεχνητής νοημοσύνης” που έχει “δημιουργηθεί με βάση μια ποικιλία σχημάτων και λεπτομερειών της Σελήνης, από την πανσέληνο μέχρι την ημισέληνο, και βασίζεται σε εικόνες που λαμβάνονται από τη Γη”. Όμως το βασικό θέμα, και αυτό που προκάλεσε όλη τη διαμάχη, φαίνεται να είναι η χρήση μιας “μηχανής βελτίωσης λεπτομερειών τεχνητής νοημοσύνης”. Να πώς περιγράφει τη διαδικασία η ίδια η Samsung στο blog της:

“Αφού πραγματοποιηθεί η επεξεργασία πολλαπλών καρέ, η φωτογραφική μηχανή του Galaxy αξιοποιεί περαιτέρω το AI του Scene Optimizer, για να εξαλείψει αποτελεσματικά τον εναπομείναντα θόρυβο και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις λεπτομέρειες της εικόνας”.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την αναλυτική διαδικασία της Samsung  η οποία περιγράφει τη Μηχανή Βελτίωσης Λεπτομέρειας (Detail Enhancement Engine) ως ένα νευρωνικό δίκτυο συνέλιξης (ένας τύπος μοντέλου μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιείται συνήθως για την επεξεργασία εικόνων). Στο τέλος, το λογισμικό της κάμερας συγκρίνει το αποτέλεσμα με την ενισχυμένη λεπτομέρεια, δίπλα σε ένα δείγμα που διαθέτει υψηλή ανάλυση. 

Φαίνεται ότι αυτό το στάδιο είναι που προσθέτει λεπτομέρειες που δεν υπήρχαν όταν έγινε λήψη η φωτογραφία και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η δοκιμή που ακολούθησε το ibreakphotos -εισάγοντας ένα απλό γκρι τετράγωνο σε μια θολή φωτογραφία της Σελήνης- είχε ως αποτέλεσμα το κενό τετράγωνο να αποκτήσει μια υφή σαν της Σελήνης από το λογισμικό της κάμερας της Samsung. 

Αν και αυτή η νέα ανάρτηση στο blog προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στα αγγλικά σε σύγκριση με όσα έχει δηλώσει δημόσια η Samsung στο παρελθόν, είναι απίθανο να ικανοποιήσει όσους θεωρούν ότι οποιοδήποτε λογισμικό είναι ικανό να δημιουργήσει μια ρεαλιστική εικόνα της Σελήνης από μια θολή φωτογραφία ουσιαστικά είναι ψεύτικο. Και όταν αυτές οι δυνατότητες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται για τη διαφήμιση smartphone, η Samsung κινδυνεύει να παραπλανήσει τους πελάτες σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι λειτουργίες ζουμ των τηλεφώνων της.

Όμως, όπως αναφέρουν αρκετές ιστοσελίδες και βίντεο στο YouTube, το λογισμικό της κάμερας της Samsung εκμεταλλεύεται τα οφέλη της computational φωτογραφίας των σύγχρονων smartphone για να παίρνει όλο και πιο καθαρές και ζωντανές φωτογραφίες από σχετικά μικρούς αισθητήρες εικόνας. «Χρόνο με το χρόνο, οι φωτογραφικές μηχανές των smartphones προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας να κάνουν πιο έξυπνες εικασίες σχετικά με τη σκηνή που φωτογραφίζετε και πώς θέλετε να φαίνεται», γράφει χαρακτηριστικά το TheVerge. «Όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, και γενικά, αρέσουν στο κοινό».

Η ανάρτηση στο blog της Samsung τελειώνει με μια χαρακτηριστική αναφορά: “Η Samsung συνεχίζει να βελτιώνει το Scene Optimizer για να μειώσει κάθε πιθανή σύγχυση που μπορεί να προκύψει μεταξύ της πράξης λήψης μιας φωτογραφίας του πραγματικού φεγγαριού και μιας εικόνας του φεγγαριού”. 

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 17/3/2023)

You May Like This