nowmag.gr

Ο νέος επεξεργαστής Snapdragon X Plus 8-core της Qualcomm κάνει το ντεμπούτο του στην IFA 2024 και στην αγορά των φορητών υπολογιστών, προσφέροντας υψηλή απόδοση σε προσιτές τιμές.

Με οκτώ πυρήνες και κατασκευασμένος με τεχνολογία 4nm, ο επεξεργαστής υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατηγορία των laptops μεσαίας κατηγορίας, υποστηρίζοντας όλα τα AI καλούδια των Windows 11.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Qualcomm στην IFA 2024, ο νέος επεξεργαστής προσφέρει 108% καλύτερη απόδοση σε πολυπύρηνες εφαρμογές σε σύγκριση με τον Intel Core Ultra 5 125U στα 15 watts, και 40% καλύτερες επιδόσεις σε μονοπύρηνες εφαρμογές στα 6W σε σχέση με τον AMD Ryzen 5 8640U. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μετρήσεις αφορούν την ενεργειακή απόδοση και όχι τη μέγιστη απόδοση, όπου οι διαφορές μπορεί να είναι μικρότερες.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Snapdragon X Plus 8-core είναι η ενσωματωμένη Μονάδα Νευρωνικής Επεξεργασίας (NPU), που προσφέρει 45 TOPS (Tera Operations Per Second) για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό καθιστά τον επεξεργαστή συμβατό με τα λεγόμενα “Copilot+ laptops”, που υποστηρίζουν προηγμένες λειτουργίες AI.

Η Qualcomm στοχεύει στην αγορά των φορητών υπολογιστών μεσαίας κατηγορίας, υποστηρίζοντας ότι ο νέος επεξεργαστής “επιτρέπει” την κατασκευή Copilot+ laptops στην κατηγορία τιμών 700 έως 900 δολαρίων. H τιμολογιακή αυτή στρατηγική θα μπορούσε να δώσει στην Qualcomm ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα της Apple, της οποίας το φθηνότερο MacBook Air με τον παλαιότερο επεξεργαστή M3 έχει κόστος περίπου 1000€.

Ήδη, κατασκευαστές όπως η Acer και η ASUS έχουν ανακοινώσει μοντέλα με τον νέο επεξεργαστή ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Lenovo. Σε ότι αφορά την ASUS, το Vivobook S 15 και το ProArt PZ13 είναι διαθέσιμα στις τιμές των 899 και 1.099 δολαρίων αντίστοιχα, χωρίς να υπάρχει κάποια αναφορά για τις τιμές σε ευρώ σε σχετικά ερωτήματά μας. Η Qualcomm αναφέρει ότι φορητοί υπολογιστές με τον Snapdragon X Plus 8-core θα είναι διαθέσιμοι από κατασκευαστές όπως η Acer, η Dell, η HP, η Lenovo και η Samsung.

Acer Swift Go 14 AI

Ο νέος επεξεργαστής αναμένεται να προσφέρει εξαιρετική αυτονομία μπαταρίας, ένα χαρακτηριστικό που έχει παρατηρηθεί και σε άλλους φορητούς υπολογιστές με τους νέους επεξεργαστές Snapdragon X Elite, όπως το Dell XPS 13 9345, το Lenovo Yoga Slim 7x και το Vivobook S 15 της ASUS.

Περιμένουμε τα νέα συστήματα με το νέο οκταπύρηνο Snapdragon X Plus, από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/9/2024)

You May Like This