Σύμφωνα με ένα νέο ρεπορτάζ του The Verge, η OpenAI ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του επόμενου μεγάλου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της, με την κωδική ονομασία «Orion», το οποίο ενδέχεται να καταφθάσει ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο του 2024.
Αυτό το νέο μοντέλο αναμένεται να συμπέσει με την επέτειο δύο χρόνων του ChatGPT, αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το Orion δεν θα είναι αρχικά ευρέως διαθέσιμο μέσω της δημοφιλούς chatbot πλατφόρμας της OpenAI. Αντ’ αυτού, η εταιρεία σχεδιάζει να παρέχει πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένους εταιρικούς συνεργάτες, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν νέα προϊόντα και χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας το μοντέλο πριν από την ευρύτερη διανομή του. Μάλιστα, το ρεπορτάζ του μέσου αποκαλύπτει ότι η Microsoft, ο βασικός συνεργάτης της OpenAI, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Orion στην πλατφόρμα Azure ήδη από τον Νοέμβριο.
Εσωτερικά το νέο αυτό μοντέλο θεωρείται ως διάδοχος του GPT-4, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η εταιρεία θα το ονομάσει GPT-5 ή αν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία Orion. Ανεξαρτήτως ονόματος, το Orion αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τις δυνατότητες των προκατόχων του, με ορισμένα στελέχη της OpenAI να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι έως και 100 φορές πιο ισχυρό από το GPT-4. Η OpenAI αναφέρεται επίσης ότι χρησιμοποιεί το μοντέλο o1 αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει την κωδική ονομασία «Strawberry», για τη δημιουργία συνθετικών δεδομένων για την εκπαίδευση του Orion.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, απέρριψε αρχικά τις φήμες για το Orion ως «ψεύτικες ειδήσεις», αλλά έπειτα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι, αν και το Orion μπορεί να μην έρθει φέτος, η εταιρεία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει αρκετές άλλες σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις εντός του 2024.
Φυσικά, μακροπρόθεσμος στόχος της OpenAI παραμένει η εξέλιξη των μοντέλων της για την επίτευξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), ένα ορόσημο που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας γενικότερα.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 30/10/2024)
Join the Conversation →