nowmag.gr

Η Microsoft φέρεται να έχει πειραματιστεί με την ενσωμάτωση της γλωσσικής τεχνολογίας AI της OpenAI στις εφαρμογές Word, PowerPoint και Outlook.

Το “The Information” αναφέρει ότι η Microsoft έχει ήδη ενσωματώσει μια άγνωστη έκδοση του μοντέλου GPT του OpenAI που παράγει κείμενο στο Word στη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης, και εργάζεται για την περαιτέρω ενσωμάτωσή του στο Word, το PowerPoint και το Outlook.

Η Microsoft φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία GPT του OpenAI για να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης του Outlook, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά στα email τους. Η Microsoft λέγεται επίσης ότι έχει εξετάσει πώς αυτά τα μοντέλα AI θα μπορούσαν να προτείνουν απαντήσεις σε email ή να προτείνουν αλλαγές σε έγγραφα για να βελτιώσουν τη συγγραφή κειμένων των χρηστών του Word. Δεν είναι σαφές αν η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτές τις λειτουργίες ή αν πρόκειται απλά για πειραματισμό προς το παρόν.

Εάν η Microsoft κλίνει περισσότερο προς την ενσωμάτωση λειτουργιών που υπάρχουν στο ChatGPT, τη τεχνητή νοημοσύνη με την οποία μπορείς να «συνομιλείς», τότε το Outlook θα μπορούσε να συντάσσει ολόκληρα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση απλά ερωτήματα. Φανταστείτε δηλάδή το Outlook να γράφει ένα email στους συναδέλφους σας εξηγώντας ότι δεν είστε καλά, βασιζόμενο στο ερώτημα “γράψε ένα email στην ομάδα μου εξηγώντας ότι είμαι άρρωστος”. Η Microsoft φέρεται επίσης να σχεδιάζει την κυκλοφορία μιας έκδοσης του Bing που θα χρησιμοποιεί το ChatGPT για να απαντά σε ερωτήματα αναζήτησης. Αυτή η νέα λειτουργία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη ήδη από τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το Bing πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τη μηχανή της  Google.

Η Microsoft θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις φέρνοντας πιο προηγμένες λειτουργίες δημιουργίας κειμένου AI στις εφαρμογές παραγωγικότητας που αναπτύσσει. Η κυριότερη από αυτές είναι η ακρίβεια. Το ChatGPT εξακολουθεί να έχει την τάση να παρουσιάζει λανθασμένες πληροφορίες ως γεγονότα, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη κάθε είδους δημιουργία εγγράφων ή προηγμένη ενσωμάτωση.

Το άλλο σημαντικό εμπόδιο είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η Microsoft θα πρέπει να προσαρμόσει τα μοντέλα της για μεμονωμένους χρήστες χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα τους. Το The Information αναφέρει ότι η Microsoft εργάζεται πάνω σε μοντέλα που διατηρούν την ιδιωτικότητα χρησιμοποιώντας το GPT-3 και το GPT-4 που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Οι ερευνητές της Microsoft φέρονται να έχουν επιτύχει κάποιες πρώτες επιτυχίες στην εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σε ιδιωτικά δεδομένα.

Η Microsoft θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα μοντέλα για να παρέχει μια σύνοψη από τα πρακτικά ενός Team meeting και στη συνέχεια να προσθέσει εικόνες που παράγονται από το μοντέλο παραγωγής εικόνων Dall-E 2 της OpenAI σε παρουσιάσεις PowerPoint. Οι ερευνητές φέρεται να έχουν παρουσιάσει απευθείας στον CEO της Microsoft, Satya Nadella, την εργασία τους για την ενσωμάτωση των μοντέλων αυτών στο Office, αλλά δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτά τα μοντέλα που λειτουργούν με τις τεχνολογίες των GPT και Dall-E 2, θα είναι διαθέσιμα στα προϊόντα του Office.

Η Microsoft χρησιμοποιεί ήδη την AI στις εφαρμογές παραγωγικότητας της. Το Word και το PowerPoint προτείνουν αυτόματα λεζάντες εικόνων και διαφανειών χρησιμοποιώντας αλγόριθμους AI, το Microsoft Teams χρησιμοποιεί AI για τη βελτίωση της ηχούς, των διακοπών και της ακουστικής, και η Microsoft δημιούργησε μια αυτόματη συμπλήρωση κώδικα με AI χρησιμοποιώντας GPT-3 πριν από δύο χρόνια. Το Microsoft Editor κάνει επίσης τα γραπτά σας καλύτερα, χρησιμοποιώντας AI για να εκτελεί ορθογραφικό έλεγχο, γραμματικό έλεγχο και προβλέψεις κειμένου.

Η Microsoft αγόρασε αποκλειστική άδεια χρήσης της υποκείμενης τεχνολογίας πίσω από το GPT-3 το 2020, αφού επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο OpenAI το 2019. Έκτοτε έχει οικοδομήσει μια βαθιά σχέση με την OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την προσθήκη ενός μοντέλου AI text-to-image στο Bing που βασίζεται στο DALL-E 2.

«Η AI πρόκειται να επανεφεύρει τον τρόπο με τον οποίο κάνετε τα πάντα στα Windows», δήλωσε ο Panos Panay, επικεφαλής της Microsoft για τα Windows και το Surface, στη σκηνή της CES την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα Surface της Microsoft ήταν πρόθυμη να κατασκευάσει νέο hardware για να εκμεταλλευτεί την AI, συμπεριλαμβανομένης της νέας έξυπνης κάμερας Surface. Αρκετά μέλη της ομάδας Surface συζήτησαν τον αντίκτυπο που θα έχει το AI στα Windows και το hardware σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Verge.

Εάν η Microsoft προωθήσει τις εκδόσεις του Word, του Outlook και του PowerPoint με τη βοήθεια του GPT, τότε θα αποτελέσει μια ταχεία εμπορική αξιοποίηση των μοντέλων GPT του OpenAI. Το Bing φαίνεται ότι θα ενταχθεί σύντομα στα PowerApps (η πρώτη εμπορική περίπτωση χρήσης του GPT από τη Microsoft) με τα δικά του αποτελέσματα αναζήτησης που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Τόσο η ενσωμάτωση των γλωσσικών μοντέλων του OpenAI στο Office όσο και στο Bing θα ασκούσε μεγάλη πίεση στην Google, η οποία κυριαρχεί στην αναζήτηση και προωθεί επιθετικά το Workspace στις επιχειρήσεις.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 12/1/2023)

You May Like This