Από τότε που θυμόμαστε το Android, οι εφαρμογές του κυκλοφορούσαν σε μορφή APK (ουσιαστικά σε Android Package).
Παρόλα αυτά, πριν από περίπου τρία χρόνια, το 2018, η Google παρουσίασε ένα νέο format με την ονομασία AΑB (*.aab) ή αλλιώς Android App Bundle, το οποίο όπως υποστηρίζει η εταιρεία έχει αρκετά πλεονεκτήματα: μικρότερα μεγέθη αρχείων εφαρμογών και περισσότερες δυνατότητες ελέγχου διάφορων πτυχών των εφαρμογών. Από τα εκατομμύρια των εφαρμογών στο Google Play Store, αρκετές χιλιάδες από αυτές χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα AAB.
Πρόσφατα, η Google ανακοίνωσε ότι το format AAB θα αντικαταστήσει επίσημα τo APK, κάτι που σημαίνει ότι από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όλες οι νέες εφαρμογές που θα υποβάλλονται στο Google Play Store θα πρέπει να βρίσκονται σε format AAB. Οι εφαρμογές που είναι επί του παρόντος σε format APK μπορούν να παραμείνουν ως έχουν – τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Πως θα ωφελήσει το format AAB τον μέσο καταναλωτή; Καταρχήν, μόνο ότι τα πακέτα εφαρμογών του Android θα έχουν ως και 15% μικρότερο μέγεθος είναι από μόνο του σημαντικό. Οι προγραμματιστές θα έχουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τον τρόπο διανομής των ενημερώσεων των εφαρμογών, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές ενημερώσεις εφαρμογών. Παρόλα αυτά, το AAB είναι ένα format που φαίνεται να «ενισχύει» το Google App Store έναντι των υπολοίπων καταστημάτων εφαρμογών Android. Για παράδειγμα, οι developers που θα θελήσουν να διαθέσουν τις εφαρμογές τους και σε άλλα online stores όπως είναι το Amazon App Store ή το Huawei App Gallery θα πρέπει να εξάγουν χειροκίνητα τις εκδόσεις APK των εφαρμογών τους. Αν και βεβαίως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ένας developer που θέλει η εφαρμογή του να είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του Google App Store θα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα εύκολα (τα αρχεία *.aab δεν λειτουργούν στα εναλλακτικά καταστήματα).
Αν ωστόσο ένας developer επιθυμεί η εφαρμογή του να είναι διαθέσιμη και σε άλλα καταστήματα, τότε ο developer θα πρέπει να δώσει στην Google το κλειδί υπογραφής της εφαρμογής για να μπορέσει να εξαγάγει μία εφαρμογή AAB σε APK. Και αυτό δίνει αμέσως στη Google μεγαλύτερη δύναμη. Το κλειδί υπογραφής της εφαρμογής αποτελεί ουσιαστικά απόδειξη ότι ο συγκεκριμένος developer ανέπτυξε την συγκεκριμένη εφαρμογή. Αν και είναι απίθανο να κάνει κάτι τέτοιο η Google, εντούτοις είναι υπαρκτό το ζήτημα ότι μπορεί να «υπογράψει εφαρμογές» για λογαριασμό ενός developer.
Επιπλέον, κάποιος κακόβουλος υπάλληλος της με πρόσβαση στο συγκεκριμένο κλειδί θα μπορούσε να υπογράψει εφαρμογές για εκείνο. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι developers που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το νέο format και δεν ενδιαφέρονται πολύ για το format App Bundle. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι όλες οι εφαρμογές στο Google Play Store θα πρέπει να είναι σε μορφή AAB και δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση από πλευράς Google. Το θέμα ωστόσο είναι αν και οι developers μοιράζονται την ίδια… τόλμη να δώσουν τα «κλειδιά» στην εταιρεία.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/7/2021)
Join the Conversation →