nowmag.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι κεντρικό θέμα ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, που ξεκινά την Τετάρτη 10 Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών θα κάνει μια σειρά από ανακοινώσει συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας ενός μοντέλου μεγάλης γλώσσας γενικής χρήσης (LLM).

Εσωτερικά έγγραφα της Google που έχουν διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι εταιρεία θα παρουσιάσει το PaLM 2, το πιο πρόσφατο και προηγμένο LLM της. Το PaLM 2 περιλαμβάνει περισσότερες από 100 γλώσσες και λειτουργεί με την εσωτερική κωδική ονομασία «Unified Language Model». Το PaLM2 θα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών κωδικοποίησης και μαθηματικών, καθώς και εφαρμογές δημιουργικής γραφής και ανάλυσης.

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Google θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη «βοηθά τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», συμπεριλαμβανομένων των «δημιουργικών εμπειριών» στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Bard και στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας. Όπως έγινε γνωστό η Google εργάζεται πάνω σε διάφορες εκδόσεις και εκδοχές του Bard οι οποίες έχουν λάβει τις ονομασίες «Multi-Bard», «Big Bard» and «Giant Bard». Αυτές οι εκδόσεις χρησιμοποιούν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων για να λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα και να κάνουν πιο προηγμένη κωδικοποίηση. Η Google δημιουργεί επίσης νέες αναβαθμισμένες εκδόσεις του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα, εργαλεία και εφαρμογές καθημερινής χρήσης και εργασίας που έχει αναπτύξει όπως τα Meet, Sheets, Slides, το Gmail και το Google Docs.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται την στιγμή που αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην κούρσα ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης κεντρικοί πρωταγωνιστές της οποίας είναι η Google και η Microsoft η οποία στηρίζει την ανάπτυξη του διάσημου πλέον προγράμματος ChatGPT. Οι δύο γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας κάνουν αγώνα δρόμου για την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα τους. Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται όμως επίσης λίγα 24ωρα μετά την εσπευσμένη κλήση στον Λευκό Οίκο του επικεφαλής της Google μαζί με τους ομολόγους του της Microsoft και άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση στο κορυφαίο επίπεδο (πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) επεσήμαναν στους επικεφαλής των εταιρειών τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει για την αλματώδη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και τους κάλεσαν να δεσμευτούν στη λήψη μέτρων που θα παρέχουν ασφαλή για την κοινωνία ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών ενώ επίσης απείλησαν και με ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 10/5/2023)

You May Like This