nowmag.gr

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Advanced Micro Devices, γνωστή και ως AMD, παρουσίασε την Τρίτη (16/4) νέους επεξεργαστές για την τροφοδοσία υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην κούρσα των υπολογιστών ΑΙ, έναντι των αντιπάλων Nvidia και Intel.

Τα AI PCs είναι προσωπικοί υπολογιστές εξοπλισμένοι με επεξεργαστές που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η μετάφραση και η δημιουργία περίληψης κειμένων σε πραγματικό χρόνο.

Αναφερόμενη σε αυτά ως τα πιο ισχυρά τσιπ για επαγγελματικούς υπολογιστές, μέχρι στιγμής, η AMD δήλωσε ότι οι επεξεργαστές Ryzen Pro 8040 για φορητούς υπολογιστές και οι Ryzen Pro 8000 για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι κατασκευασμένοι με την προηγμένη τεχνολογία 4 νανομέτρων. Αυτοί οι επεξεργαστές αναμένεται να τροφοδοτήσουν μοντέλα PC από εταιρείες όπως η HP και η Lenovo από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημειώνει η AMD.

Αυτά τα νέα τσιπ της εταιρείας θα ανταγωνιστούν τα τσιπ της Nvidia και της Intel που είναι ειδικά σχεδιασμένα για υπολογιστές AI. Όπως και η Nvidia, η AMD δεν κατασκευάζει τα δικά της τσιπ. Αντ’ αυτού, αναθέτει την κατασκευή των τσιπ της σε χυτήρια ημιαγωγών, κυρίως στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο.

Η TSMC, αυτήν τη στιγμή, παράγει τσιπ 3 νανομέτρων και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων το 2025. Συνήθως, το μικρότερο μέγεθος οδηγεί σε πιο ισχυρά και αποδοτικά τσιπ. 

Τον Ιανουάριο, η AMD ανακοίνωσε την επόμενη γενιά επεξεργαστών της σειράς Ryzen 8000G, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν «τεράστια ισχύ και κυρίαρχες επιδόσεις για εντατικούς φόρτους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών και δημιουργίας περιεχομένου». Η σειρά 8000G είναι κατασκευασμένη με τεχνολογία 4 νανομέτρων.

Η AMD και η Intel έχουν μιλήσει για τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης ως μια νέα εποχή για τη βιομηχανία. Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης μετά το λανσάρισμα του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος της AMD, Victor Peng, τον Φεβρουάριο, είπε στο CNBC ότι η αγορά των AI PCs θα συνεχίσει να επεκτείνεται, με την υιοθέτηση να αυξάνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. «Πιστεύουμε ότι το AI PC θα είναι το αστέρι της παράστασης για το επόμενο έτος», δήλωσε, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger σε μια εκδήλωση παρουσίασης στη Νέα Υόρκη, το 2023.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές τσιπ κάνουν αγώνα δρόμου για να κυκλοφορήσουν πιο αποδοτικά και ισχυρά τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia στις αρχές Ιανουαρίου παρουσίασε νέες GPU για την εκτέλεση εφαρμογών γεννητικής AI σε PC, όπως αυτά που προέρχονται από εταιρείες όπως η Acer, η Dell και η Lenovo.

Τον Δεκέμβριο, η Intel παρουσίασε τα τσιπ Core Ultra για την εκτέλεση δυνατοτήτων AI σε υπολογιστές. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επεξεργαστές θα ενσωματωθούν σε πάνω από 230 από τους πρώτους υπολογιστές AI στον κόσμο από εταιρείες όπως η Acer, η ASUS, η Dell, η HP και η Lenovo.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Gartner εκτιμά ότι οι αποστολές υπολογιστών AI θα αποτελούν το 22% όλων των υπολογιστών το 2024. Η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσταλεί σε καταναλωτές 54,5 εκατομμύρια μονάδες υπολογιστών AI. «Η ταχεία υιοθέτηση των δυνατοτήτων της GenAI και των επεξεργαστών AI θα γίνει τελικά μια τυπική απαίτηση για τις εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε ο Ranjit Atwal, ανώτερος αναλυτής διευθυντής της Gartner. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση, όσον αφορά τη «διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές» και την αύξηση των εσόδων, σημείωσε.

Πηγή: https://www.reporter.gr/

You May Like This