nowmag.gr

Σίγουρα, όλοι γνωρίζουμε τι είναι η υγιεινή του ανθρώπου.

Από νεαρή ηλικία, οι γονείς μας μας διδάσκουν, ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, να κάνουμε μπάνιο, να φοράμε αποσμητικό και γενικά να προσέχουμε την υγιεινή μας.

Σε γενικές γραμμές, η καλή υγιεινή μας εξασφαλίζει την ασφάλεια του οργανισμού μας, καθώς καθημερινά πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει για να παραμείνουμε καθαροί και υγιείς.

Στον κυβερνοχώρο, υπάρχει η Cyber Hygiene ή αλλιώς Κυβερνο-υγιεινή, κατά την οποία λαμβάνονται καθημερινά κάποια μέτρα που εξασφαλίζουν την υγιεινή των συσκευών μας.

Η κυβερνο-υγιεινή έχει να κάνει με το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται την ηλεκτρονική συσκευή σαν ένα ζωτικό μέρος του εαυτού του, πραγματοποιώντας όλους τους απαραίτητους ελέγχους και εξασφαλίζοντας την προστασία της συσκευής, είτε είναι κινητή, είτε σταθερή.

Χρησιμοποιείστε τα σωστά εργαλεία

Όπως και στην καθημερινότητα, η καλή υγιεινή για να διατηρηθεί χρειάζονται κάποια εργαλεία, όπως είναι η οδοντόβουρτσα και το σφουγγάρι, έτσι και στην κυβερνο-υγιεινή χρειάζονται κάποια εργαλεία για να κρατήσετε υψηλά την υγιεινή της συσκευής σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι κυβερνο-ασφαλείας, όπως:

– Η αγορά ενός αξιόπιστου Anti-Virus

– Firewall

– Προστασία Κωδικών

Προτού εγκαταστήσετε κάποιου είδους λογισμικό προστασίας, μελετήστε το στο internet για να σιγουρευτείτε πως είναι αξιόπιστο, γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να δώσετε δικαιώματα διαχείρισης σε μία εφαρμογή κακόβουλη.

Κάντε την κυβερνο-υγιεινή καθημερινό μέρος της ρουτίνας σας

Μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε και να ελέγχετε την κυβερνοασφάλεια των συσκευών σας, αυξάνει τις πιθανότητες της online επίθεσης.

Ξεκινήστε βάζοντας μια υπενθύμιση στο κινητό ή στο ημερολόγιο σας με τον τίτλο του κάθε ελέγχου που πρέπει να κάνετε, π.χ. Σκανάρισμα για ιούς ή Ενημέρωση λογισμικού.

Μόλις ξεκινήσετε να ελέγχετε τακτικά την καλή υγιεινή των συσκευών σας, θα παρατηρήσετε πως θα το κάνετε εντελώς φυσικά, χωρίς να χρειάζεται να το θυμόσαστε, καθώς θα έχει γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Τέλος, να είστε προσεκτικός και ακριβής με την κυβερνο-υγιεινή

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα διαγραμμένα αρχεία του υπολογιστή σας, καθώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι το τακτικό άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης αφαιρεί τελείως προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό δίσκο.

Αυτή δεν ισχύει.

Για να διαγράψετε οριστικά αρχεία από τον υπολογιστή σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε λογισμικό καταστροφής δεδομένων (shredder).

Ένας άλλος τομέας ασφάλειας που απαιτεί την προσοχή σας είναι η προστασία με κωδικό πρόσβασης. Μην βαριέστε να δημιουργείτε νέους σύνθετους, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς τουλάχιστον 12 γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

Να αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης σας και με συνδυασμό με ένα καλό Antivirus, θα είστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από το κακόβουλο χρήστη !

You May Like This