Μπορεί στην Ελλάδα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η άφιξη του 5G εντός του 2021, όμως η Κίνα έχει ήδη θέσει σε τροχιά αυτόν που ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος πειραματικός δορυφόρος 6G στον κόσμο, με σκοπό να δοκιμάσει νέες ζώνες φάσματος που θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδότηση μελλοντικών δικτύων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μέσω του Twitter η Πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ, ο δορυφόρος 6G ήταν ένας από τους 13 που είχαν τοποθετηθεί στον πύραυλο Long March-6, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Taiyuan, στην επαρχία Shanxi.
Η ανάπτυξη του 6G βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες τεχνολογίες δικτύου θα αποτελέσουν εμπορικό πρότυπο, ούτε και ποιες περιπτώσεις χρήσης θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει ότι ο δορυφόρος θα περιέχει πολύ λίγη «τεχνολογία 6G». Έχει επικρατήσει ωστόσο η άποψη ότι η προσθήκη ολοκληρωμένης νοημοσύνης και νέου φάσματος θα προσφέρει ανώτερης ποιότητας ταχύτητες και χωρητικότητα, καθώς και μικρότερο λανθάνοντα χρόνο (latency). Τα χαρακτηριστικά αυτά υποστηρίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους τρέχοντες τεχνολογικούς περιορισμούς, όπως την περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας των φορητών συσκευών, ώστε να επιτρέψουν πραγματικά εντυπωσιακά εκτεταμένη πραγματικότητα (XR – Extended Reality), υψηλής πιστότητας φορητό ολόγραμμα και ψηφιακές δίδυμες εφαρμογές. Ωστόσο, αναμένεται ευρέως ότι τα δίκτυα 6G θα τροφοδοτούνται από φάσμα Terahertz (THz) που θα προσφέρει σημαντικές προόδους στην ταχύτητα και την χωρητικότητα. Και πράγματι, αναμένεται ότι το 6G θα φτάσει να είναι έως και 100 φορές ταχύτερο από το 5G. Το φάσμα αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο αυτών των δορυφορικών δοκιμών. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (China Global Television Network), ο 70 κιλών πειραματικός δορυφόρος του 6G στοχεύει στην επαλήθευση της απόδοσης της μετάδοσης δεδομένων χρησιμοποιώντας το φάσμα Terahertz στο διάστημα, ώστε να επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι οι νέες συχνότητες θα επιτρέπουν μετάδοση χωρίς απώλειες και επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων με χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος. Για το σκοπό αυτό θα δοκιμάσει μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές πόλης, προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης καταστροφών, όπως την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών και των δασών. Η ελπίδα είναι ότι το 6G που τροφοδοτείται από το φάσμα των Terahertz θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική βελτίωση στις δορυφορικές υπηρεσίες διαδικτύου που παραδοσιακά περιορίζονται από ζητήματα ταχύτητας, χωρητικότητας και λανθάνοντος χρόνου.
Υπάρχουν σήμερα πολλές ερευνητικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο που εστιάζουν στην ανάπτυξη του 6G. Εκτός από την Κίνα, το πρόγραμμα 6Genesis που αποτελεί μια συνολική επένδυση 251 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Βόρεια Φινλανδία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης τις δικές τους φιλοδοξίες για το 6G, ενώ και η Samsung επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή της στον κόσμο των δικτύων. Οι σημερινές προβλέψεις μιλάνε για ένα διεθνές πρότυπο που θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί έως το 2028, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την κυκλοφορία των πρώτων εμπορικών υπηρεσιών του 6G με το ξεκίνημα του 2030.
Χάρης Ματθαίου, editorial, NoW 22
Join the Conversation →