nowmag.gr

Παγκόσμιο προβάδισμα στη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) έχει σήμερα η Κίνα, με τους υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων να αναφέρουν ότι το 83% των εταιρειών τους χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία. To ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας (70%), των Ηνωμένων Πολιτειών (65%) και της Αυστραλίας (63%).

Ωστόσο, όπως δείχνει παγκόσμια μελέτη της SAS που ανατέθηκε στην Coleman Parkes Research, οι εταιρείες στις ΗΠΑ προηγούνται ως προς την πλήρη ανάπτυξη και έχουν εφαρμόσει πλήρως τις τεχνολογίες του GenAI σε ποσοστό 24%, σε σύγκριση με το 19% της Κίνας και το 11% της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 83% των εταιρειών στην Κίνα απαντούν ότι χρησιμοποιούν ήδη τεχνολογία GenAI

“Ενώ η Κίνα μπορεί να πρωτοστατεί στα ποσοστά υιοθέτησης του GenAI, η υψηλότερη υιοθέτηση δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με αποτελεσματική εφαρμογή ή καλύτερες αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προπορεύονται στην “κούρσα” με το 24% των εταιρειών να έχει εφαρμόσει πλήρως το GenAI, σε σύγκριση με το 19% στην Κίνα”, σχολιάζει η μελέτη.

Δεν υιοθετούν, όμως, μόνο οι χώρες με διαφορετικό ρυθμό την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας. Ο τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος φαίνεται να ηγούνται ως προς την ενσωμάτωση του GenAI στις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων.

Δρόμος μετ’ εμποδίων

Οι πρώτοι, που υιοθέτησαν το GenAI, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στη χρήση και την εφαρμογή του. Νο. 1 στη λίστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί, όταν χρησιμοποιούν το GenAI σε καθημερινή χρήση, είναι η έλλειψη σαφούς στρατηγικής για αυτό.

Μόλις το 9% των ηγετών, που απάντησαν στην έρευνα, υποστηρίζουν πως είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την υιοθέτηση του GenAI στον οργανισμό τους. Από τους ερωτηθέντες των οποίων οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει πλήρως το GenAI, μόνο το 25% αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη στρατηγική υιοθέτησης του GenAI του οργανισμού τους.

Ακόμη και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, που ασχολούνται με τις τεχνολογικές επενδυτικές αποφάσεις, δεν έχουν ακόμα μεγάλη εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη – συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε οργανισμούς που βρίσκονται μπροστά στην καμπύλη υιοθέτησης.

Εννέα στα δέκα ανώτερα στελέχη λήψης αποφάσεων στον τομέα της τεχνολογίας παραδέχονται ότι δεν κατανοούν πλήρως το GenAI και τις δυνατότητές του να επηρεάσει τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Σε ποσοστό 45%, τα διευθυντικά στελέχη πληροφοριών δείχνουν τον δρόμο σε στελέχη, που κατανοούν τη στρατηγική υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης του οργανισμού τους. Ωστόσο, μόνο το 36% των ανώτατων στελεχών τεχνολογίας δηλώνει ότι έχει πλήρη επίγνωση.

Παρά το κενό κατανόησης που υπάρχει, το 75% των οργανισμών αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό τους για το επόμενο οικονομικό έτος υπάρχει πρόβλεψη για επένδυση στο GenAI.

Τα οφέλη

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εμπόδια, ορισμένοι από τους πρώτους χρήστες έχουν ήδη βιώσει σημαντικά οφέλη: Το 89% αναφέρει βελτιωμένη εμπειρία και ικανοποίηση των εργαζομένων, το 82% δηλώνει ότι εξοικονομεί λειτουργικά κόστη και τέλος, το 82% αναφέρει ότι η διατήρηση πελατών είναι υψηλότερη.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This