nowmag.gr

Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καταρτίσει λίστα με “αναξιόπιστες” οντότητες, καθώς υποστηρίζει ότι ζημιώνουν τα συμφέροντα των εγχώριων εταιρειών. Πρόκειται για μια σαρωτική λίστα που αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις, καθώς μετά την πρόσφατη τοποθέτηση της Huawei Technologies Co. σε μαύρη λίστα της κυβέρνησης Trump, η ένταση με τις Η.Π.Α. κλιμακώνεται.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, η Κίνα θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα απαριθμεί ξένες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς, παραβιάζουν τις συμβάσεις, εμποδίζουν ή διακόπτουν την προμήθεια για μη εμπορικούς λόγους, ή βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τα χαρακτηριστικά των οποίων θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Trump έχει επιβάλει περιορισμούς στην δυνατότητα της Huawei να πουλάει εξοπλισμό στις Η.Π.Α. και να αγοράζει εξαρτήματα από Αμερικανούς προμηθευτές, ζημιώνοντας έτσι μία από τις παγκοσμίως πιο επιτυχημένες εταιρείες της Κίνας. Η πράξη αυτή διεύρυνε τον οικονομικό πόλεμο και την ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των Η.Π.Α., σε μια εποχή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταρρεύσει. Η ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης για τα μέσα ενημέρωσης ανοίγει την πόρτα στο Πεκίνο να στοχεύει σε ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών γιγάντων Alphabet Inc. (μητρική της Google), Qualcomm Inc. και Intel Corp., καθώς και μη αμερικάνικων εταιριών που έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Κίνας, όπως την ιαπωνική Toshiba και τη βρετανική Arm. Επιπλέον, μετά την απόφαση του Donald Trump για αύξηση των δασμών από 10% σε 25% στις κινεζικές εισαγωγές, το Πεκίνο απάντησε με αντίποινα, αυξάνοντας από σήμερα Δευτέρα τους δασμούς σε εμπορεύματα των Η.Π.Α. αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της Apple, για την οποία η Κίνα αποτελεί σημαντική αγορά για τις πωλήσεις συσκευών, μειώθηκαν κατά 8%. Η Boeing υποχώρησε επίσης κατά 4,9%, ακολουθούμενη από την Wynn Resorts που η μετοχή της υποχώρησε κατά 6,2% λόγω της εξάρτησης από τις πωλήσεις στο Μακάο, οι οποίες εξυπηρετούν τους παίκτες από την ηπειρωτική Κίνα. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο οικονομικός πόλεμος συνεχίζεται, με τη διαφαινόμενη προσωρινή διαμάχη μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας να μη φτάνει στο τέλος της.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This