nowmag.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται πολλές έρευνες σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο που αφορούν το TikTok.

Οι έρευνες αφορούν τη μεταφορά δεδομένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα καθώς και τις στοχευμένες διαφημίσεις σε ανήλικους χρήστες. Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να διερευνήσουν και παράλληλα να διασφαλίσουν ότι το TikTok συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι πρακτικές του TikTok όσον αφορά τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των διαβιβάσεων δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, αποτελούν αντικείμενο πολλών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο» έγραψε η Ursula von der Leyen σε μία επιστολή της που κοινοποιήθηκε από τον Brendan Carr, ένας εκ των πέντε Επιτρόπων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Σε αυτό περιλαμβάνεται μια έρευνα από τους Ιρλανδούς [Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων] σχετικά με τη συμμόρφωση του TikTok με αρκετές από τις απαιτήσεις του GDPR, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με τη διαβίβαση δεδομένων στην Κίνα, την επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων καθώς και δικαστικές υποθέσεις ενώπιων των Ολλανδικών δικαστηρίων (όσον αφορά τη στοχευμένη διαφήμιση σε ανηλίκους και τις μεταφορές δεδομένων στην Κίνα)».

Η κ. von der Leyen απάντησε στις ανησυχίες που εξέφρασαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Κινεζικές δημόσιες αρχές που ενδέχεται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι χρήστες του TikTok μετά από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BuzzFeed News. Οι πρακτικές της εταιρείας πίσω από την εφαρμογή όσον αφορά τη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Πριν λίγο καιρό, η TikTok συμφώνησε να επιβάλλει την εφαρμογή ορισμένων πολιτικών σχετικά με τις διαφημίσεις και το επώνυμο περιεχόμενο μετά από καταγγελία ότι η εφαρμογή παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τους καταναλωτές.

Το TikTok όμως φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο ερευνών και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιτίας των πρακτικών του που σχετίζονται με το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων. Τον περασμένο μήνα, η TikTok διέψευσε αναφορές ότι εργαζόμενοι της μητρικής εταιρείας ByteDance με έδρα την Κίνα είχαν στόχο την παρακολούθηση της θέσης συγκεκριμένων Αμερικανών πολιτών μέσω της εφαρμογής.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους που ανησυχούν για πιθανή χρήση της εφαρμογής από την Κινεζική κυβέρνηση εναντίον Αμερικανών πολιτών, η ByteDance μεταφέρει τα δεδομένα που διατηρεί στην εφαρμογή TikTok για τους Αμερικανούς χρήστες σε κέντρα δεδομένων της Oracle που βρίσκονται επί Αμερικανικού εδάφους. Τον Αύγουστο, έγινε επίσης γνωστό ότι η Oracle ήλεγχε και επανεξέταζε τα συστήματα και τους αλγόριθμους ελέγχου περιεχομένου του TikTok για να βεβαιωθεί ότι δεν υπόκεινται σε κινεζικές παρεμβολές.

Ο Brendan Carr, ο ανώτερος Ρεπουμπλικάνος Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι το TikTok θα πρέπει να απαγορευτεί στη χώρα και προέτρεψε τις Apple και Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα ηλεκτρονικά καταστήματα τους.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/11/2022)

You May Like This