nowmag.gr

Η Unity που κατασκευάζει την ομώνυμη πλατφόρμα ανάπτυξης videogames,  ανακοίνωσε την πρόθεση της να εξαγοράσει την Weta Digital, τη θρυλική εταιρεία οπτικών εφέ της οποίας συνιδρυτής είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Peter Jackson έναντι $1,625 δισεκατομμυρίων.

Αν δεν αναγνωρίζετε την ονομασία, έχετε σίγουρα δει «δουλειά» της Weta Digital. Από την κινηματογραφική σειρά Lord of The Rings και το Avatar μέχρι την κινηματογραφική σειρά Hobbit και τελευταία το Shang-Chi, αν υπάρχει κάποια ταινία που έχετε δει και προτρέψατε άλλους να «την δουν στους κινηματογράφους» τότες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Weta Digital να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο VFX. Την εταιρεία Weta Digital αποτελούν τόσο καλλιτέχνες που δημιουργούν ειδικά-οπτικά εφέ όσο και μηχανικοί, που αναπτύσσουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες της εταιρείας. Αυτές τις ομάδες μηχανικών και τα εργαλεία είναι που έχει βάλει στόχο να αποκτήσει η εταιρεία Unity, που βρίσκεται πίσω από τη γνωστή μηχανή γραφικών.

Η ομάδα των καλλιτεχνών που ασχολούνται με τα οπτικά εφέ θα γίνει μία νέα, ξεχωριστή εταιρεία, την Weta FX, με τον Peter Jackson να διατηρεί τον έλεγχο της, καθώς θα συνεχίσει να έχει υπό την κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο τον μετοχών. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την συνεργασία τους, με την Unity μάλιστα να επισημαίνει ότι βλέπει την Weta FX ως έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της στον χώρο των media και της ψυχαγωγίας.

Περισσότεροι από 275 μηχανικοί από την Weta Digital θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην Unity, η οποία αποκτά και τα εργαλεία μεταξύ των οποίων είναι το City Builder, ένα εργαλείο παραγωγής τρισδιάστατων πόλεων, σαν αυτών που… καταστρέφονται σε ταινίες όπως το King Kong, το Manuka, τον custom-made physics-simulating renderer, το Gazebo, έναν γρήγορο renderer πραγματικού χρόνου που επιτρέπει στους δημιουργούς καλλιτέχνες να επιβλέπουν τις σκηνές προτού μπουν σε διαδικασία τελικού rendering καθώς και άλλα εργαλεία και περιουσιακά στοιχεία όπως animated και rendering faces, εξομοιωτές για μαλλιά, γούνα, καπνό κ.ά.

Παράλληλα, η Unity θα αποκτήσει και πνευματική ιδιοκτησία ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχει δημιουργήσει η Weta Digital με τα χρόνια – από τρισδιάστατα μοντέλα πόλεων, αυτοκινήτων, ζώων μέχρι τους αλγόριθμους για την εξομοίωση εκφράσεων ή ανθρώπινων κινήσεων σε τρισδιάστατα μοντέλα ή για την εξομοίωση της κίνησης του καπνού, όταν σβήνει η φωτιά από τη βροχή κ.ά.

Πριν από την συγκεκριμένη, τεράστια εξαγορά, η μεγαλύτερη εξαγορά της Unity ήταν η εταιρεία Parsec, την οποία απέκτησε έναντι $320 εκατομμυρίων φέτος τον Αύγουστο.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 12/11/2021)