nowmag.gr

Πριν από μερικούς μήνες δόθηκε επισήμως από το ελληνικό κράτος η δυνατότητα δημιουργίας της ψηφιακής ταυτότητας και τους διπλώματος και η εύκολη αποθήκευσή τους στη συσκευή μας, ώστε να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα παντού. Παράλληλα στη σχετική πλατφόρμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και ψηφιακών αδειών οδήγησης. Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται ότι ορισμένοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, από άγνοια, δεν δέχονται την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα σε σχετικούς ελέγχους που διενεργούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που αναφέρεται στο insomnia.gr όπου έναν χρήστη τον σταμάτησαν για έλεγχο και του ζήτησαν άδεια και δίπλωμα. Ο χρήστης είχε το ψηφιακό δίπλωμα μαζί του, ωστόσο όμως ο αστυνομικός τον απείλησε ότι θα τον γράψει, καθώς δεν γνωρίζει αν μπορεί να του το πήραν σε προηγούμενη παράβαση, προφανώς λόγω άγνοιας που είχε ότι κάτι τέτοιο φαίνεται εύκολα με το σκανάρισμα ενός QR code.

Δυστυχώς το εν λόγω παράδειγμα, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το γεγονός ότι οι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις, γνώσεις απαραίτητες για την υπηρεσία προς τους πολίτες,  χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τους επιμορφώσει ουσιαστικά.

Πηγή: https://techmaniacs.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 18/10/2022)

You May Like This