nowmag.gr

Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε η Ελλάδα ως προς την προστιθέμενη αξία του τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Για το 2021 (τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα), το ICT αντιστοιχούσε στο 5,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ΕΕ, με το 4,7% να προέρχεται από τις υπηρεσίες ICT και το 0,8% από τη μεταποίηση ICT.

Από τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για το σύνολο του κλάδου ICT, η χώρα με την υψηλότερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ήταν η Μάλτα (10,3%), ενώ η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό (3,5%).

Οι 3 χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά στις υπηρεσίες ICT ήταν η Μάλτα (9,4%), η Κύπρος (8,9) και η Βουλγαρία (7,3%).

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία (1,2%), η Μάλτα (0,8%), η Λετονία και η Σλοβακία (και οι δύο 0,6%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας μέσω της μεταποίησης ICT.
Απασχόληση

Όσον αφορά το μερίδιο της απασχόλησης στον τομέα των ICT στη συνολική απασχόληση, ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 3,2% το 2021.

Μεταξύ 2011 και 2021, μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, μόνο η Δανία κατέγραψε μείωση της απασχόλησης στον τομέα των ICT στη συνολική απασχόληση (-0,6%), ενώ η Λετονία και η Εσθονία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στο μερίδιο της απασχόλησης στον τομέα των ICT στη συνολική απασχόληση: +2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Το 2021, τα υψηλότερα μερίδια απασχόλησης ICTστη συνολική απασχόληση βρέθηκαν στην Ιρλανδία (6,1%), την Εσθονία (5,6%) και τη Σουηδία (5,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Ελλάδα (1,7%), την Πολωνία και την Πορτογαλία (και οι δύο 3%).

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

You May Like This