nowmag.gr

Ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας είπε ότι οι δωρεάν εκδόσεις του Microsoft Office 365 και του Google Workspace δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα σχολεία –μια θέση που αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud, τον ανταγωνισμό και τους κανόνες προστασίας του προσωπικού απορρήτου.

Τον Αύγουστο, ο Philippe Latombe, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πληροφόρησε τον Pap Ndiaye, υπουργό Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας της Γαλλίας, ότι η δωρεάν έκδοση του Microsoft Office 365, αν και ελκυστική, ισοδυναμεί με μια μορφή παράνομης συλλογής/διαμοιρασμού δεδομένων. Στη συνέχεια ρώτησε τον υπουργό τι σκοπεύει να κάνει για το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχουν ζητήματα προστασίας και κυριαρχίας δεδομένων, τα οποία σχετίζονται με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων Γάλλων εκπαιδευτικών και μαθητών σε  μία Αμερικανική υπηρεσία cloud. Την περασμένη εβδομάδα, το Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας δημοσίευσε γραπτή απάντηση για να επιβεβαιώσει ότι οι Γαλλικές δημόσιες συμβάσεις απαιτούν νομική «θεώρηση» – πληρωμή, και πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο.

«Επομένως, οι προσφορές δωρεάν υπηρεσιών εξαιρούνται, κατ’ αρχήν, από το πεδίο των δημοσίων συμβάσεων», αναφέρει στη γραπτή δήλωση του το Γαλλικό υπουργείο. Και αυτό ισχύει και για άλλες δωρεάν προσφορές όπως το Google Workspace for Education. Οι επί πληρωμή εκδόσεις αυτών των υπηρεσιών cloud μπορούσαν να αποτελέσουν μία επιλογή αν δεν είχαν ήδη απορριφθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι οι υπηρεσίες cloud της Microsoft και της Google που αποθηκεύουν δεδομένα στις ΗΠΑ δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας του απόρρητου όπως ο GDPR και το “Schrems II” –απόφαση του 2020 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει την κοινή χρήση δεδομένων πέρα από τα σύνορα. Η απόφαση «Schrems II» ακύρωσε τη Συμφωνία Ασπίδας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΗΠΑ-ΕΕ επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν πληρούσε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για το απόρρητο. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Nadi Bou Hanna, διευθυντής του DINUM, του διυπουργικού ψηφιακού γραφείου της Γαλλίας έκανε γνωστό σε επιστολή του ότι οι Γαλλικές κυβερνητικές υπηρεσίες που εξετάζουν τις υπηρεσίες cloud για να αντικαταστήσουν προϊόντα γραφείου και ανταλλαγής μηνυμάτων σε κυβερνητικούς διακομιστές όπως ο Exchange δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Office 365 επειδή δεν συμμορφώνεται με την Γαλλική πρωτοβουλία «Cloud at the Center».

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του DINUM, την πολιτική του πρωθυπουργού «Cloud at the Center» και ένα σημείωμα από την Εθνική Επιτροπή Υπολογιστών και Ελευθεριών (CNIL) τον Μάϊο του 2021 που συμβούλευε τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν cloud collaboration υπηρεσίες που συμμορφώνονται με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), το Υπουργείο Παιδείας τον Οκτώβριο του 2021 συμβούλευσε τα ιδρύματα να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση ή εφαρμογή των υπηρεσιών Office 365 ή Google Workspace. Οι γερμανικές αρχές προστασίας δεδομένων κατέληξαν σε παρόμοιο συμπέρασμα το 2019 όταν απαγόρευσαν το Microsoft Office 365 στις τάξεις των σχολείων στην πολιτεία της Έσσης.

Tον περασμένο Ιούλιο, η Microsoft ανακοίνωσε το Microsoft Cloud for Sovereignty, μία υπηρεσία που θα έδινε τη δυνατότητα σε πελάτες από τον δημόσιο τομέα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud της Microsoft με τρόπο που να συμμορφώνεται με τις υπάρχουσες πολιτικές. Η Microsoft σχεδιάζει επίσης την εφαρμογή του προγράμματος EU Data Boundary, μέσω του οποίου, τα δεδομένα πελατών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συμφωνία με τους κανονισμούς δεδομένων έως το τέλος του 2022. Η Google ανέλαβε επίσης πέρυσι μία παρόμοια πρωτοβουλία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθοδηγεί τις Αμερικανικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν το Υπερατλαντικό Πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να λάβει μέτρα για την έγκριση των κανόνων, κάτι που μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα. Μόλις συμβεί το παραπάνω, οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λογικά θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες. Και κάτι τέτοιο θα καταστήσει ευκολότερο για τις Microsoft και Google να υπογράψουν συμβάσεις χρήσης των υπηρεσιών cloud τους με Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/12/2022)

You May Like This