nowmag.gr

Σύμφωνα με έκθεση που αναφέρεται στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, η εκτεταμένη επέκταση των 5G δικτύων σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να καθυστερήσει έως και 18 μήνες και να κοστίσει 55 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αναμενόμενο κόστος, αν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό δικτύωσης της Κίνας.

Η Huawei και σε μικρότερο βαθμό η ZTE, έχει 40% μερίδιο από το συνολικό της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όμως έχει ουσιαστικά παγώσει από τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές εταιρίες διατάχθηκαν να σταματήσουν να συνεργάζονται με την Huawei, μια απόφαση που έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις συσκευές της εταιρείας και τον δικτυακό εξοπλισμό της. Η κινέζικη εταιρία αρνείται τυχόν ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προσκομίσει κανένα στοιχείο παραβίασης. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παροτρύνει τώρα τους συμμάχους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να απαγορεύσουν την Huawei από τις 5G υπηρεσίες τους. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η εξαίρεση της Huawei θα οδηγούσε σε μειωμένη καινοτομία και υψηλότερες τιμές. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται τώρα από μια έκθεση της GSMA που έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, η οποία έδωσε μια εικόνα για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κατάστασης. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι «το πρόσθετο κόστος θα οφείλεται στο ότι μετά τη σημαντική απώλεια ανταγωνισμού στην αγορά κινητού εξοπλισμού, οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος εισαγωγών. Επιπλέον, οι φορείς θα πρέπει να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα υποδομή πριν από την εφαρμογή αναβαθμίσεων 5G», κάτι που γίνεται κατανοητό ότι είναι και χρονοβόρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει τη δική του αξιολόγηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Huawei στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας. Σχετική έκθεση αναμενόταν να δημοσιευτεί την άνοιξη, όμως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι διαρροές που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι δεν θα απαγορευτεί στις εταιρίες να χρησιμοποιούν το kit της Huawei εντός των δικτύων τους, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Μια άλλη έκθεση ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε απαγόρευση θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως ηγέτη του 5G, καθυστερώντας τη διαδεδομένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών κατά 18-24 μήνες. Αυτό, θα μπορούσε να κοστίσει τη βρετανική οικονομία έως και 6,8 δισ. λίρες.

You May Like This