Μόνο το 16% των μεγαλύτερων εταιρειών, παγκοσμίως, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ενώ το 45% συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Accenture. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδύεται ως εργαλείο με δυνατότητες τόσο να μειώσει τις εκπομπές, όσο και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα.
Ωστόσο, η χρήση του AI για τη μείωση των εκπομπών είναι ακόμη περιορισμένη. Σήμερα, μόνο το 14% των εταιρειών αξιοποιεί την τεχνολογία αυτή για απανθρακοποίηση. Αν και το AI μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση, να μειώσει τα απόβλητα και να συμβάλει στην κυκλική οικονομία, η αυξημένη χρήση εξοπλισμού AI στα data centers μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη των εκπομπών.
Μόνο 14% των εταιρειών αξιοποιεί αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σήμερα
Σύμφωνα με την Accenture, οι εκπομπές που σχετίζονται με την AI αναμένεται να υπερδεκαπλασιαστούν, από 68 σε 718 εκατ. τόνους CO2e έως το 2030, εάν δεν υπάρξουν καινοτομίες σε ενεργειακά συστήματα και αλγόριθμους.
Όπως διαπιστώνει η έκθεση, η Ευρώπη ηγείται παγκοσμίως στην ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Το 48% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει υιοθετήσει περισσότερους από 15 μοχλούς απανθρακοποίησης, όπως η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες επιχειρήσεις σε Ασία και Βόρεια Αμερική.
Επίσης, η Ευρώπη πρωτοστατεί στη χρήση του AI για την απανθρακοποίηση, με το 20% των επιχειρήσεων να την εφαρμόζει, έναντι 14% στην Ασία και 10% στη Βόρεια Αμερική.
Το δίλημμα του AI
Παρ’ ότι το AI μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών, η αρχική της χρήση ενδέχεται να τις αυξήσει βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, το 65% των διοικητικών στελεχών παγκοσμίως θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα η AI θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί υπεύθυνα και βιώσιμα.
Η μελέτη της Accenture υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία και την ενσωμάτωση τεχνολογιών, όπως η AI, στις στρατηγικές βιωσιμότητας. Η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και υποδομών, που μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις είναι κρίσιμη. Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί, όπως η CSRD, θα ενισχύσουν την πίεση για δράση προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.
“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι ενός σημείου, όταν μόνο 22% των εταιρειών, που εφαρμόζουν λύσεις AI, την αξιοποιούν για τη μείωση των εκπομπών τους. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι πιθανώς αυτό, όπου η AI αρχικά αυξάνει περισσότερο τις εκπομπές από όσο τις μειώνει, έως ότου επιτευχθεί ένα κρίσιμο σημείο. Η υπεύθυνη και βιώσιμη διεύρυνση της αξιοποίησης AI εξασφαλίζει την επίτευξη αυτού του σημείου το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει η μελέτη της Accenture.
Πηγή: https://www.sepe.gr/
Join the Conversation →