Η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή νέους σαρωτικούς περιορισμούς στην πώληση τσιπ ημιαγωγών και κατασκευαστικού εξοπλισμού στην Κίνα, σε μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες του Πεκίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.
Οι νέοι κανόνες απαιτούν από κατασκευαστές όπως η Intel και η Micron, να λαμβάνουν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου προκειμένου να εξάγουν ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ σε κινεζικές εταιρείες. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε αρκετούς κανόνες, απαγορεύοντας στις διεθνείς εταιρείες να εξάγουν τσιπ που έχουν κατασκευαστεί με αμερικανική τεχνολογία.
Η απόφαση έρχεται μετά από πρόσφατες τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών. Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Joe Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο CHIPS and Science Act ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρέχοντας επιδοτήσεις ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εταιρειών που επιλέγουν να κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής τσιπ στις ΗΠΑ. Το μέτρο ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και ηγετών του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στον κλάδο της τεχνολογίας.
Τα τσιπ ημιαγωγών χρησιμοποιούνται σε αρκετά και διαφορετικά τεχνολογικά προιόντα, από κάρτες γραφικών και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι projects τεχνητής νοημοσύνης και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η κίνηση του Λευκού Οίκου την Παρασκευή να περιορίσει τις πωλήσεις αμερικανικών τσιπ στην Κίνα είναι μια προσπάθεια να αποκοπεί η πρόσβαση του Πεκίνου στην αμερικανική τεχνολογία πριν η βιομηχανία ωριμάσει πλήρως.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κατασκευαστές τσιπ ανακοίνωσαν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολιτείες όπως το Οχάιο και το Άινταχο. Τον Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Οχάιο για να γιορτάσει τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου ημιαγωγών της Intel αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα πρώτα που θα αξιοποιήσουν τη νέα επιχορήγηση. Στην εκδήλωση, ο Μπάιντεν αποκάλεσε το νομοσχέδιο CHIPS «μια επένδυση που πραγματοποιείται μία φορά στην ίδια την Αμερική». Και συνέχισε: «Πρέπει να κατασκευάζουμε αυτά τα τσιπ εδώ στην Αμερική για να μειώσουμε τα καθημερινά κόστη και να δημιουργήσουμε αξιόλογες θέσεις εργασίας».
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 12/10/2022)
Join the Conversation →