nowmag.gr

Ερευνητές αμερικάνικου πανεπιστημίου δημιούργησαν εφαρμογή η οποία αναλύει την ανθρώπινη φωνή ψάχνοντας για ίχνη του θανατηφόρου κορονοϊού.

Εφαρμογή που εντοπίζει αν έχουμε μολυνθεί από τον κορονοϊό, αναλύοντας τη φωνή μας, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και δεν έχει εγκριθεί ούτε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

«Βλέπω πολύ ανταγωνισμό για το φθηνότερο, γρηγορότερο τρόπο διάγνωσης που μπορούμε να έχουμε» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στρίνερ, μέλος της ομάδας του Κάρνεγκι Μέλον που εργάστηκε στην εφαρμογή, σε συνέντευξη του στο Futurism.

«Και υπάρχουν κάποιες αρκετά καλές που είναι στα αλήθεια φτηνές και αρκετά ακριβείς, αλλά τίποτα δεν θα είναι τόσο φτηνό και εύκολο, όσο το να μιλάς σε ένα τηλέφωνο», δήλωσε ο Στρίνερ.

Η εφαρμογή COVID Voice Detector χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τη φωνή και να δώσει αποτελέσματα. Οι χρήστες αρκεί να βήξουν κάποιες φορές και να μαγνητοφωνήσουν διάφορα φωνήεντα καθώς και το αλφάβητο, χρησιμοποιώντας είτε ένα smartphone ή ένα κομπιούτερ.

«Η βαθμολογία κυμαίνεται σε μονάδες μεταξύ του 1 και του 10, δείχνοντας την πιθανότητα πως στη φωνή εντοπίζονται σημάδια του COVID-19. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα της μόλυνσης. Επιπροσθέτως, το σύστημα προσφέρει και μια εκτίμηση για τη χωρητικότητα των πνευμόνων όταν είναι δυνατόν» εξηγεί η ιστοσελίδα της εφαρμογής.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές όμως, η εφαρμογή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως αντικατάστατο των ιατρικών εξετάσεων.

«Τη διαθέτουμε ώστε ο κόσμος να διαπιστώσει πως ακριβώς λειτουργεί αλλά ο κύριος σκοπός της προσπάθειας/ιστοσελίδας σε αυτό το σημείο είναι να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο αριθμό από μαγνητοφωνημένες φωνές, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τον αλγόριθμο σε κάτι που εμείς, όσο και η ιατρική κοινότητα, θα είμαστε σίγουροι» δήλωσε στο Futurism, ο καθηγητής του Κάρνεγκι Μέλον, Μπίσκα Ραζ.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η εφαρμογή θα μπορέσει να είναι ικανή να εντοπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς θα συλλέγονται ολοένα και περισσότερα δεδομένα.

«Αν η εφαρμογή διατεθεί ως κοινωνική υπηρεσία, τα αποτελέσματα της και τα δικά μας θα πρέπει να αξιολογηθούν από επαγγελματίες και να εκτιμηθούν από μία υπηρεσία, όπως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών» σημείωσε ο Ραζ. «Μέχρι να συμβεί αυτό, είναι σε στάδιο πειραματικό και αναξιόπιστο σύστημα» εξήγησε.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η εφαρμογή δεν θα είναι ποτέ ακριβής όσο μία εργαστηριακή εξέταση.

«Σε όρους διάγνωσης, φυσικά, δεν θα είναι ποτέ τόσο ακριβής, όσο με το να πάρουμε ένα δείγμα με μπατονέτα και να περιμένουμε να ωριμάσει» εξήγησε ο Στρίνερ.

Πηγή: sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 2/4/2020)

You May Like This