nowmag.gr

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη η επιθετική συμπεριφορά, που επιδεικνύουν ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, στον κυβερνοχώρο. Αυτήν την ανησυχία εκφράζουν οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις κατά κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την επιθετική συμπεριφορά χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα στον κυβερνοχώρο

“Η κοινή πολιτική άμυνας και η ουσιαστική συνεργασία της Ε.Ε. στον τομέα των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ζητημάτων, που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης και ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης”, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση, που εγκρίθηκε χθες. Μέσω της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συντονιστούν επί ζητημάτων, όπου εχθρικοί παράγοντες απειλούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα ασφάλειας.

“Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάσει σε προκλήσεις στους τομείς των κυβερνοαπειλών, των υβριδικών απειλών, των αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών (EDT), του διαστήματος και του ελέγχου και της μη διάδοσης όπλων”, αναφέρουν στην έκθεση τους οι ευρωβουλευτές.

Καλούν δε επιτακτικά την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να συνεργαστούν, ώστε να εξασφαλιστούν ανθεκτικά, οικονομικά προσιτά και ασφαλή δίκτυα, που συμμορφώνονται με Κοινοτικά και εθνικά πρότυπα ασφάλειας, τα οποία διασφαλίζουν εθνικά και διεθνή δίκτυα πληροφοριών με ικανότητες κρυπτογράφησης ευαίσθητων δεδομένων και επικοινωνιών.

Μονάδα Κυβερνοχώρου
Το Κοινοβούλιο συνιστά τη δημιουργία μιας “Κοινής Μονάδας Κυβερνοχώρου” για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ε.Ε., καθώς και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ταχέος δικτύου πληροφοριών.

Υπογραμμίζοντας τον συχνά “διττό χαρακτήρα” (πολιτικό και στρατιωτικό) των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τις συνέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής βιομηχανίας.

“Σε αντίθεση με άλλους στρατιωτικούς τομείς, οι υποδομές του κυβερνοχώρου ανήκουν, κυρίως, σε ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της δικαιοδοσίας της Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες της Ε.Ε. να εξαρτώνται βιομηχανικά και τεχνολογικά από τρίτα μέρη”, αναφέρει η σχετική έκθεση. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η Ε.Ε. πρέπει να καταστεί πιο τεχνολογικά ανεξάρτητη, να καινοτομεί και να επενδύει περισσότερο στις ικανότητες και το προσωπικό κυβερνοάμυνας.

Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο στον κυβερνοχώρο, καθώς κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά το κυβερνοαμυντικό του οπλοστάσιο. Οι ευρωβουλευτές καλούν, μάλιστα, την Επιτροπή να διερευνήσει την ικανότητα επανέναρξης μιας διαδικασίας με στόχο να συναφθεί στο μέλλον επίσημο και διαρθρωμένο πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This