Η NordPass, μια δημοφιλής πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών κωδικών (passwords) δημοσίευσε τη νέα της έκθεση για τις επιλογές των κωδικών από τους χρήστες υπολογιστών. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και γενικότερα της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως φαίνεται σε μεγάλο ποσοστό οι χρήστες υπολογιστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εύκολα μεν στην απομνημόνευση paswwords που είναι όμως ταυτόχρονα και εύκολο από τους χάκερ και κάθε είδους κακόβουλους να τα ανακαλύψουν και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Στην περσινή της έκθεση η Nordpass ανέφερε ότι περίπου 200 εκατ. χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ως paswword είτε το «123456789» είτε κάποια εκδοχή του με πιο δημοφιλείς το «123456» και το «12345 ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής κωδικός είναι τα πρώτα έξι γράμματα του πληκτρολογίου «qwerty».
Στη φετινή της έκθεση η Nordpass αναφέρει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την έκταση των εύκολων passwords που χρησιμοποιούν οι χρήστες αλλά ότι διαπιστώθηκε πώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών εταιρειών και διευθύνοντων συμβούλων εταιρειών (CEO) χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εύκολους κωδικούς ελλοχεύοντας έτσι ο κίνδυνος ευαίσθητα και πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες για τις εταιρείες να βρεθούν χωρίς κανένα κόπο στα χέρια των χάκερ. Στη φετινή έκθεση σημειώνεται επίσης η αύξηση της χρήσης μυθολογικών όντων ως password όπως για παράδειγμα το «dragons» (δράκοι).
Οι υπηρεσίες όπως η NordPass κάνουν διαχείριση των passwords των πελατών τους και υπόσχονται ότι τα αλλάζουν εκείνες μόνες τους συχνά και ο χρήστης δεν έχει να ασχολείται με αυτά και να πρέπει να θυμάται πολλούς κωδικούς κλπ. αλλά έχει αυτόματα πρόσβαση στον υπολογιστή και τις υπηρεσίες που θέλει. Φυσικά αν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τέτοια εταιρεία θα αποκτήσει ένα πραγματικό θησαυρό.
Μια εξήγηση για το φαινόμενο της μαζικής χρήσης εύκολων κωδικών είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί πάρα πολλούς κωδικούς στην καθημερινότητα του όπως σε κάρτες τραπεζών, σε κάρτες αγορών, για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους λογαριασμούς στα social media, για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές, για πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, για συναγερμούς, για την είσοδο σε επαγγελματικούς χώρους κ.α. Η χρήση σύνθετων κωδικών για όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καθόλου απλή ιστορία και έτσι πολλοί επιλέγουν την εύκολη αλλά επικίνδυνη λύση του να χρησιμοποιούν πολύ απλούς κωδικούς τους οποίους μάλιστα δεν αλλάζουν ποτέ.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/5/2022)
Join the Conversation →