nowmag.gr

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κατασκευαστές εκτυπωτών κάνουν τα περισσότερα χρήματα από τα ανταλλακτικά μελάνια που πωλούν παρά από τους ίδιους τους εκτυπωτές. Η HP έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής το τελευταίο διάστημα όταν ένα πρόσφατο firmware update μπλόκαρε τους κατόχους HP εκτυπωτών από τη χρήση φθηνών και μη γνήσιων μελανιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της telegraph οι εκτυπωτές των χρηστών ενημερώθηκαν απομακρυσμένα και πλέον λειτουργούν μόνο με επίσημα μελάνια του κατασκευαστή, εμποδίζοντας τη χρήση οποιωνδήποτε άλλων που δεν φέρουν το ειδικό HP chip, τα οποία είναι και πιο ακριβά. Αν κάποιος δηλαδή χρησιμοποιήσει ένα μη εγκεκριμένο μελάνι, ο εκτυπωτής θα αρνηθεί να εκτυπώσει.

Παλαιότερα, εμφανιζόταν μήνυμα κάθε φορά που εισάγονταν μελάνι τρίτου, αλλά πλέον αρνούνται να εκτυπώσουν. Η εταιρεία, από την μεριά της απαντά ότι η ενημέρωση που διέθεσε, έχει σαν σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο επιθέσεων malware, τονίζοντας παράλληλα ότι μελάνια τρίτων που χρησιμοποιούν chips που δεν έχουν εγκριθεί από την HP μπορεί ενέχουν κινδύνους ως προς τις επιδόσεις του εκτυπωτή, την ασφάλεια και την ποιότητα εκτύπωσης.

Όπως είναι φυσικό, τα σχόλια στα social media αυξάνονται συνεχώς από πελάτες που νιώθουν εξαπατημένοι, καθώς πολλές φορές το κόστος αγγίζει το διπλάσιο ποσό. Από την μεριά της, η HP πάντως επισημαίνει ότι τα εν λόγω dynamic security μέτρα όπως τα αποκαλεί αφορούν συγκεκριμένους εκτυπωτές, όπου υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη ότι εφαρμόζονται. Συμβαίνει μόνο σε μερικούς, αν και δεν ξεκαθαρίζει σε ποιους. Η Telegraph την ίδια στιγμή σημειώνει πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα όλοι οι απλοί HP εκτυπωτές, δεν θα δουλέψουν με ένα chip που δεν είναι της HP.

Ο εκπρόσωπος της HP πρόσθεσε παράλληλα, ότι ορισμένα μελάνια τρίτων κατασκευαστών, επαναχρησιμοποιούν τα chips της HP και ότι αυτά θα λειτουργούν κανονικά. Οι κάτοχοι, μπορούν επίσης να απενεργοποιήσουν το χαρακτηριστικό που εμποδίζει την λειτουργία του εκτυπωτή με μη αυθεντικά μελάνια, αλλά η εν λόγω λειτουργία εξαρτάται από το μοντέλο του εκτυπωτή. Ορισμένοι, απλά θα μείνουν με έναν που λειτουργεί μόνο αν θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε μελάνια εγκεκριμένα από την HP.

Πηγή: https://techmaniacs.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 16/5/2023)

You May Like This