nowmag.gr

Η ενημερωμένη έκδοση του Android Q της Google εισάγει επίσημα το σκοτεινό θέμα (Dark Theme), ένα σύστημα ευρύτερης σκουρόχρωμης εμφάνισης Android που οι χρήστες ζητούν εδώ και χρόνια. Το σκοτεινό θέμα είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια, ειδικά τη νύχτα όταν αυτά κουράζονται να κοιτάζουν σε έντονα λευκά φόντα. Η σκοτεινή αυτή λειτουργία διορθώνει το μακροχρόνιο πρόβλημα με τις λευκές οθόνες (εφόσον εγκατασταθεί το Android Q), προσφέροντας δυνατότητα μετατροπής της εμφάνισης των μενού σε μαύρο χρώμα.

Το εικονίδιο Dark Theme θα μπορεί να μετακινείται στην οθόνη του smartphone όπως κάθε άλλο εικονίδιο γρήγορης ρύθμισης, έτσι ώστε να μπορεί να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς την ανάγκη πρόσβασης στο μενού ρύθμισης. Προς το παρόν, στην Beta 3 έκδοση του Android Q το σκοτεινό θέμα δεν λειτουργεί πλήρως, καθώς σε μαύρο χρώμα εμφανίζονται μόνο το μενού ρυθμίσεων και οι ειδοποιήσεις. Ορισμένες εφαρμογές θα περιλαμβάνουν δική τους σκοτεινή λειτουργία, αν και το Android Q θα παρέχει σε τρίτων μερών προγραμματιστές ένα προτεινόμενο dark mode με βάση την εμφάνιση της εφαρμογής τους. Εκτός του ότι είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια, το σκοτεινό θέμα χαρίζει στα smartphones ένα ακόμα πλεονέκτημα. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στις OLED οθόνες παρατείνεται, καθώς όταν εμφανίζονται αληθινά μαύρα χρώματα στην οθόνη, μεμονωμένα εικονοστοιχεία (pixels) μπορούν ουσιαστικά να απενεργοποιούνται. Σκουρόχρωμη εμφάνιση διαθέτουν αυτή τη στιγμή και μεμονωμένες εφαρμογές στην έκδοση Android Pie, όπως το δημοφιλές YouTube.

Η ενεργοποίησή της πραγματοποιείται μέσω ενός αναδυόμενου μηνύματος που ωθεί το χρήστη να κάνει την αλλαγή, κατευθύνοντάς τον στο μενού ρυθμίσεων της εφαρμογής. Με το Android Q η διαδικασία αλλαγής σε σκούρα εμφάνιση θα γίνει πολύ απλούστερη, καθώς με την κυκλοφορία του τον προσεχή Αύγουστο περισσότερες εφαρμογές θα διαθέτουν υποστήριξη Dark Theme.

του Χάρη Ματθαίου

 

You May Like This