nowmag.gr

Με αφορμή την ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων των σχολείων της χώρας από ADSL σε VDSL, δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε σε καταγεγραμμένα στοιχεία για το κόστος των συνδέσεων και τις πραγματικές ταχύτητες που απολαμβάνουν οι ιδιώτες χρήστες του διαδικτύου στη χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στον ετήσιο για το 2019 Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI (Digital Economy and Society Index) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών. Οι εκθέσεις χώρας για τον δείκτη DESI συνδυάζουν ποσοτικά στοιχεία από τους επιμέρους δείκτες πέντε διαστάσεων (Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο κεφάλαιο, Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες), με ειδικές ανά χώρα πληροφορίες πολιτικής και βέλτιστες πρακτικές.

Σε ότι αφορά λοιπόν τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα, η μετάβαση σε ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας πραγματοποιείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρότι το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επικαιροποιήθηκε, παρατηρούνται ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύου 5G θα συμβάλει στη βελτίωση της ψηφιακής κατάστασης της Ελλάδας, ενώ θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου αυξάνεται. Οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών όπως οι video κλήσεις και η παρακολούθηση μαθημάτων στο διαδίκτυο. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση, καθώς καταγράφουν με σαφήνεια την πραγματικότητα.

Με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται 28η και τελευταία (!) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία βελτίωση στην κατάταξή της σε σχέση με το 2017. Η χώρα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, με κάλυψη 96% που είναι ελαφρώς μικρότερη από το 97% της κάλυψης της ΕΕ, όμως η διείσδυση εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς ανέρχεται στο 74% και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο του 77% της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι το διάστημα 2011-2015 οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας δέχτηκαν αλλεπάλληλες περικοπές και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι σήμερα, οι τιμές των συνδέσεων δεν σημείωσαν ανάλογη πτώση, αλλά αντίθετα παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με το δείκτη DESI η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 28η θέση, που είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Παρότι σημείωσε πρόοδο 13 ποσοστιαίων μονάδων (66% έναντι 53%), η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας NGA (Next Generation Access) ανά νοικοκυριό, με το ποσοστό να υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου του 83% της ΕΕ. Επιπλέον, η χώρα δεν διαθέτει σχεδόν κανένα ευρυζωνικό δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας. Παρά την αύξηση της διείσδυσης κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών κατά 8 μονάδες, ο τρέχων αριθμός είναι 74 συνδρομές ανά 100 άτομα, κατά πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 96 συνδρομών ανά 100 ατόμων στην ΕΕ (25η θέση).

Παρότι οι συνδρομές σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας (VDSL) έχουν αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 11%, παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 41% της ΕΕ, τοποθετώντας και σε αυτόν τον τομέα την Ελλάδα στην 28η και τελευταία θέση. Σε ότι αφορά τις ευρυζωνικές επικοινωνίες υπερυψηλής ταχύτητας, τα νούμερα προκαλούν κυριολεκτικά θλίψη: Η κάλυψη ανά νοικοκυριό φτάνει το 0,4%(!) έναντι 60% στην ΕΕ, ενώ η διείσδυση αγγίζει το 0,1(!) έναντι 20% στην ΕΕ, χαρίζοντας δικαιωματικά κι εδώ την 28η και τελευταία θέση.

Αν και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι βαδίζουμε προς το 2020 και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας που αποτελεί την πρωτεύουσα της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε VDSL σύνδεση, ενώ οι οπτικές ίνες αποτελούν για τους πολλούς άπιαστο όνειρο!

Χάρης Ματθαίου

You May Like This