Μία μικρή μείωση στη μέση ταχύτητα όσον αφορά τη λήψη και αποστολή δεδομένων στις ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα μας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, μία εξέλιξη που θεωρείται μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη λόγω της αυξημένης χρήσης του Διαδικτύου.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της Ookla, τα οποία έχει στη διάθεση του το CNN Greece. Σημειώνεται ότι η Ookla διαχειρίζεται το www.speedtest.net, το site που χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για να δοκιμάζουν οι χρήστες τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης που έχουν στη διάθεση τους. Τα στοιχεία της Ookla προκύπτουν από τις δοκιμές των χρηστών, οι οποίες αξίζει να επισημανθεί ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, την περασμένη εβδομάδα (16-22/3) η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,55 Mbps, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τα 25,92 Mbps της αμέσως προηγούμενης (9-15/3), ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν στα 27,01 Mbps. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 26,59 Mbps και 27,24 Mbps.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και όσον αφορά τη μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 5,08 Mbps έναντι 5,84 Mbps και 6,07 Mbps τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 5,79 Mbps και 6,28 Mbps.
Όσον αφορά τα δίκτυα κινητής, ουσιαστικά μόνο την περασμένη εβδομάδα υπήρξε κάποια πτώση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ταχύτητα λήψης δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η μέση τιμή της ήταν στα 33,71 Mbps στην εβδομάδα 16-22/3, ενώ την αμέσως προηγούμενη (9-15/3) ήταν στα 38,77 Mbps και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στα 39,28 Mbps. Τον Φεβρουάριο, κινήθηκε μεταξύ 41,88 Mbps και 36,42 Mbps.
Η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας ήταν την περασμένη εβδομάδα στα 11,82 Mbps από 13 Mbps και 13,52 Mbps τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής κινήθηκε μεταξύ 14,07 Mbps και 13,5 Mbps.
Σημειωτέον πως αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου επίσης και εκεί η μέση ταχύτητα σύνδεσης, ιδίως στις σταθερές συνδέσεις, παρουσιάζει μία ελαφρά πτώση. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό λόγω της αυξημένης χρήσης και του φόρτου των δικτύων και δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους τεχνικούς.
Από την άλλη πλευρά, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι σε επιφυλακή και δεν είναι τυχαίο ότι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την κίνηση της ΕΕ να ζητήσει από τις εταιρείες video streaming (Netflix, YouTube, Amazon Prime Video κ.ά) να «ρίξουν» την ανάλυση εικόνας και άρα τον ρυθμό μετάδοσης του περιεχομένου τους, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση που υπάρχει από την αυξημένη χρήση αυτών των υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους.
Πηγή: cnn.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 26/3/2020)
Join the Conversation →