Με την πανδημία της νόσου Covid-19 να βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή της, οι αλλαγές που εφαρμόζονται στον τρόπο εργασίας παγκοσμίως είναι συνταρακτικές. Πολλοί από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λογισμικού συνεργασίας, όπως η Microsoft, η Google, το Facebook, το Zoom και η Cisco, κάνουν τις συνομιλίες (chat), τις τηλεδιασκέψεις (videoconference) και άλλες υπηρεσίες συνεργασίας δωρεάν διαθέσιμες, καθώς λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού η ζήτηση για απομακρυσμένες ομάδες εργασίας έχει αυξηθεί δραματικά.
Ο φόβος που προκαλεί η νόσος COVID-19 έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια έκρηξη της απομακρυσμένης εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις ενθαρρύνουν ή και απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να παραμένουν στο σπίτι, την ώρα που πόλεις, ολόκληρες περιοχές, ή ακόμη και ολόκληρες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση lockdown. Την ώρα που πολλές εταιρείες βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, αρκετοί προμηθευτές λογισμικού που ενεργοποιεί την απομακρυσμένη εργασία, βλέπουν την αξία μετοχών τους να σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα. Παρόλο που πολλοί προμηθευτές προϊόντων συνεργασίας και επικοινωνίας παρέχουν ήδη δωρεάν -αλλά περιορισμένες- εκδόσεις του λογισμικού τους, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ανακοινώσει και έξτρα προσφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόσθετες πληρωμένες λειτουργίες χωρίς επιπλέον κόστος. Επιπλέον, ορισμένες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε φορείς υγείας και εκπαίδευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δωρεάν υπηρεσιών είναι αυτές που προσφέρονται από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λογισμικού συνεργασίας, όπως:
Η Cisco παρέχει μια εκτεταμένη λίστα διαθέσιμων λειτουργιών ως μέρος της δωρεάν προσφοράς Webex, σε όλες τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη. Τα επιπλέον αυτά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υποστήριξη έως και 100 συμμετεχόντων με απεριόριστη χρήση, ενώ οι πελάτες που δεν χρησιμοποιούν ήδη την υπηρεσία μπορούν να εγγραφούν και να αποκτήσουν δωρεάν άδεια χρήσης για διάστημα 90 ημερών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Mark Zuckerberg, έχει ήδη ανακοινώσει ότι μια από τις πληρωμένες επαγγελματικές εκδόσεις του κοινωνικού δικτύου της εταιρίας, με την επωνυμία Workplace, θα διατίθεται δωρεάν σε κυβερνητικούς οργανισμούς και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για διάρκεια 12 μηνών. Οι εφαρμογές της δωρεάν υπηρεσίας Workplace Advanced, η οποία συνήθως έχει μηνιαίο κόστος 4 δολαρίων ανά χρήστη, θα είναι πιστοποιημένες από την ομάδα “Workplace” της εταιρίας.
Η Google προσφέρει τις προηγμένες δυνατότητες τηλεδιάσκεψης της υπηρεσίας Hangouts Meet σε όλους τους πελάτες της G Suite και G Suite Education, χωρίς επιπλέον κόστος. Τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας, που διατίθενται συνήθως σε επιχειρηματικού επιπέδου συνδρομητές, περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες συσκέψεις έως και 250 συμμετεχόντων, live streaming για έως και 100.000 χρήστες σε απλό domain, δυνατότητα εγγραφής συσκέψεων και αποθήκευση τους στο Google Drive. Η δωρεάν προσφορά ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου.
Η Microsoft προσφέρει δωρεάν την premium έκδοση της εφαρμογής συνεργασίας Teams, ως μέρος μιας εξαμηνιαίας δοκιμαστικής προσφοράς για πληρωμή του Office365 E1, ενώ και μια δωρεάν έκδοση Teams με περιορισμένα χαρακτηριστικά είναι ήδη διαθέσιμη, επιτρέποντας επιπλέον στους χρήστες να προγραμματίζουν video κλήσεις με συναδέλφους. Επίσης, η υπηρεσία Teams θα διατίθεται δωρεάν σε υπαλλήλους του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, για χρονική περίοδο άγνωστης διάρκειας.
Τέλος, η Zoom ανακοίνωσε ότι διαθέτει δωρεάν την εφαρμογή video διάσκεψης της εταιρίας σε σχολεία K-12 των Η.Π.Α.
Η πανδημία της νόσου Covid-19 φαίνεται ότι φέρνει το μέλλον της εργασίας πιο γρήγορα, δημιουργώντας πλέον νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Χάρης Ματθαίου |
Join the Conversation →